1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Bursa, muhtemel bir afete hazır değil'

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Ayşe Dolar, Bursa'da muhtemel bir afete karşı gerekli bütün tedbirleri alan işletme olmadığını ileri sürdü.

Geçen hafta Çalı Sanayi Bölgesi'nde bir fabrikada çıkan ve 5 işçinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili hazırlanan raporu değerlendiren Ayşe Dolar, "Binanın ön cephesinde giydirme cam kaplı betonarme olup, çelik konstrüksiyonun tamamen çöküp, demir yığını haline gelmiştir. Yangın esnasında lodos fırtınasının olması, yangının kısa zamanda büyümesine yol açarak, işletmede bulunan elyafların kimyasal yapısı nedeniyle kolay tutuşarak, zehirli gaz çıkardığı kanaatine varılmıştır" dedi.

Dolar, Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırlarının hızla büyümesine rağmen, Bursa itfaiyesinin müdahale etme gücünün giderek azaldığını söyledi. Dolar, son yıllarda itfaiye dairesinde personelin azaltıldığını belirterek, "İtfaiye teşkilatında şu anda denetim mühendisi bulunmamakta. Eskiden bulunan mühendisler başka birimlere kaydırıldı. Hatır gönül işi dolayısıyla bazı şeyler göz ardı edilmekte. Denetim konusunda çok eksiğimiz var. Esnek davranmayıp kuralları uygulasaydık, bu facialarla karşılaşmazdık" diye konuştu.

Birçok yer ve kurumda denetlemelerde bulunduklarını ifade eden Dolar, "Yaptığımız denetim ve incelemeler sonucunda gördük ki güvenlik tedbirleri açısından dört dörtlük işletme yok. Büyük firmalarda bile çok eksiklikler görülmekte. Otomotiv ve yabancı ortaklı işletmeler az da olsa bu konuda gereken önlemi alıyor. Diğer işletmelerin yüzde 99'unda maalesef yok" dedi.
Dolar, işletmelerin kimyasal maddelerin depolanması ve korunması konusuna son derece önem vermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2006 Perşembe 15:27:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?