5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Bursalı, kentini tanımıyor

Bursa’da yaşayanlar arasında yapılan ankete katılanların yüzde 71.5’i Yeşil Türbe’de yatan Osmanlı padişahını, yüzde 28.3’ü ise Osmangazi Türbesi’nin nerede olduğunu bilememesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kentlilik bilinci projesinin önemini bir kat daha artırdı.

Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Projesi kapsamında 22 Temmuz 2005 – 6 Eylül 2005 tarihleri arasında Bursa’nın merkez ilçelerinde 2 bin 60 vatandaşla yapılan anketin sonuçları Bursa’da ikamet edenlerin yaşadıkları kenti tanımadıklarını ortaya koydu.

Değişik semtlerde, 7 ayrı kategoride 18 ve 65 üstü yaş gruplarında, farklı eğitim, meslek ve geçim standartlarında olan 2 bin 60 vatandaşla yapılan ankete katılanlara 61 soru yöneltildi. Anket sonuçlarından en ilgi çekeni ise Bursa’da yaşayanların yüzde 71,5’inin Yeşil Türbe’de yatan padişahın adını ve yüzde 28,3’ünün ise Osmangazi Türbesi’nin hangi semtte bulunduğunu bilmemesi oldu.

YEŞİL TÜRBE'DE KİM YATIYOR?

Yeşil Türbe’de yatan kişinin kim olduğu yönündeki sorusuna yüzde 11,7 Emir Sultan, yüzde 6,5 Yıldırım Beyazıt, yüzde 3,6 Süleyman Çelebi cevabını verdi. Ankete katılanların tarihi yerleri bilme oranı düşük olurken, Bursa’da ağırlıklı olarak kültürel ve sanatsal faaliyetlerini yapıldığı Tayyare Kültür Merkezi’ne hiç gitmeyenlerin oranı ise yüzde 57,4 seviyesinde, Atatürk, Kent ve Arkeoloji Müzeleri’ne gitme oranı ise çok daha düşük çıktı. Ankete katılanların bir çoğu müzelere gitmedikleri gibi Atatürk Evi Müzesi'ni ziyaret edenlerin oranı yüzde 3.9, Kent Müzesi'ni yüzde 3.8 ve Arkeoloji Müzesi'ni ise 2.4 seviyesinde kaldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Projesi ile Bursa’da yaşayanları kentin ortak kültürüne katılmalarını ve bu kültüre katkıda bulunmasının da ana hedeflerden biri olduğunu söyledi. Şahin, kentlilik bilinci oluşturarak, Bursalılara Bursa’nın kendi katkıları ile şekillenen onların çabaları ile biçimlenecek bir yer olduğunu hatırlatmak istediklerini belirterek, “Şehirler vardır, zamanın akışına direnen bir köke sahiptir. Şehirler vardır geçmişle geleceğini birleştirirler.

İşte Bursa geçmişle geleceğin, doğayla kültürün iç içe geçtiği müstesna şehirlerdendir. Hayata geçirdiğimiz projeyle Bursa’mızda yaşayanların kentle olan aidiyet bağlarını güçlendirmeyi, bu bağları henüz oluşmamış olanlara da sağlamayı amaçlıyoruz. Ait olma bilincine varıldıktan sonra kentte yaşanların kenti benimsemeleri ve benimsediği, sevdiği bu şehri kenti evi gibi kabul edip onu koruması, sahip çıkması ile Bursa’yı 21. yüzyılın dünyaya yön veren kentlerinden biri haline getireceğiz” dedi.

VATANDAŞTAN BÜYÜK DESTEK

Bu arada Büyükşehir Belediyesi’nin kentlilik bilinci oluşturarak Bursa’da yaşayan herkesin kendilerini bu kente ait hissetmelerini sağlamak amacıyla başlattığı çalışmanın yankıları sürüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne telefon açan, faks ve mail geçen yüzlerce Bursalı, çalışmadan ötürü Başkan Hikmet Şahin’i tebrik ederek, bu projenin kent kültürü oluşuncaya kadar devam etmesini dilediler.

.
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2005 Çarşamba 14:07:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?