5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Bursa'nın suları pırıl pırıl

Bursa'nın içme suyunun yüzde 90'ının karşılandığı Doğancı Barajı'na gelen sular, Dobruca Arıtma Tesisleri'nde kimyasal, bakteriyolojik, fiziki, ağır metal ve radyoaktivite analizlerden geçirilerek, uluslararası standartlarda arıtılıyor.

Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Bursa'nın içme suyunun yaklaşık yüzde 90'ının Doğancı Barajı'ndan, geri kalan kısmının ise pınar ve yera ltı kaynaklardan karşılandığını söyledi.

Avrupa standartlarında su üretimi yapan ve İSO 9000 Kalite Belgesi'ne de sahip olan Dobruca Tesisleri'nde özel laboratuarda 24 saat su analizi yapıldığını ifade eden Çetinavcı, "Doğancı Barajı'ndan Dobruca Arıtma Tesisleri'ne gelen ham su ilk aşamada tesislerde dezenfekte ediliyor, 4 aşamadan geçirildikten sonra şehir şebekesine verilmeye hazır hale getiriliyor. Tesislerde sular son olarak, dünyada birçok ülkede olduğu gibi, ağır metal ve zehir ihtimaline karşı Japon balıklarıyla da test ediliyor.

Pınar ve yeraltı kaynaklarından alınan sular da tekniğine uygun olarak depolanarak, 24 saat çalışan sistemlerle dezenfeksiyondan geçiriliyor" dedi. Dobruca Tesisleri'nde içme suyu kalitesinin TS 266 standardına göre arıtıldığını anlatan Çetinavcı, "Tesislerimizde arıtma, dezenfeksiyon işlemlerinin veriminin takip edilmesi, su kalitesinde oluşabilecek herhangi bir değişikliğin tespit edilmesi amacıyla sular belirli aralıklarla kontrol ve analiz ediliyor. Kimyasal, bakteriyolojik, fiziksel, ağır metal, radyoaktivite, trihalometan (klor yan bileşikleri) vs. analizleri için günlük, haftalık, aylık, üç aylık, yıllık periyotlarla numuneler alınıp tahlil yapılmakta, sonuçları takip edilmektedir" diye konuştu.

Çetinavcı, ayrıca BUSKİ ekipleri tarafından her gün belirli bir program dahilinde şehrin su dağıtım sisteminin değişik bölgelerinden 10-12 adet olmak üzere numuneler alınarak bakteriyolojik tahlilden geçirildiğini belirtti. Çetinavcı, klorlama verimini ölçmek için de şehrin su dağıtım sisteminin 45-50 değişik bölgesinde her gün klor ölçümü yapıldığını, problem olması halinde ekiplerin bölgeye anında müdahale ettiğini dile getirdi. Çetinavcı, Büyükşehir Belediyesi'nin yeni sorumluluk alanına giren yerlerde de kalıcı dezenfeksiyon sistemleri kurularak, analizlerin ve gerekli takiplerinin yapıldığını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2005 Salı 01:32:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AKANSEL IP: 85.96.0.xxx Tarih : 6.12.2005 20:35:53
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BŞK.SAYIN HİKMET ŞAHİN VE BUSKİ GENEL MÜD. GEMLİK İLÇESİNDE YAZ KIŞ SULAR AKMIYOR GEMLİK BUSKİ ŞB.MÜDÜRLÜĞÜNÜ ARIYORUZ NET VE KESİN BİR CEVAP ALAMIYORUZ.. 21.YÜZYILDA İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ.. SİZLERE BU YAZIYI YAZDIĞIM ANDA DAHİ SULAR AKMIYOR..TUVALATE GİTMEYE SU YOK ..BİRAZDAN KAHVENİN VEYA CAMİNİN TUVALATİNE GİDECEĞİM.. GEMLİK BELEDİYE BŞK.NA KONUYU İLETTİĞİMİZDE,ARTIK SORUMLULUĞUN GEMLİK BELEDİYESİNDE OLMADIĞINI BUSKİ GENEL MÜD. OLDUĞUNU SÖYLÜYOR ... OY BAŞKANDA, SU BUSKİ DE..??? UTANIN MASA BAŞINDA OTURMAK İLE GEMLİK İLÇESİNDE SULAR AKMIYOR..HALKA BİR ACIKLAMA YAPAR MISINIZ.. İSTANBULA SUYU GETİREN, KOCA MİMAR SİNAN MEZARINDAN KALPKIP GELEBİLSE SİZİN GETİREMEDİĞİNİZ SUYU GEMLİĞE GETİRİRDİ.. SU MEDENİYETTİR.. SAYGILARIMLA