5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Denetimli serbestlik bürosu

İnfaz Kanunu'ndaki değişiklik sonrası adalet komisyonu bulunan 133 merkezde kurulması planlanan denetimli serbestlik büroları için hazırlıklar sürüyor. Bursa'da büro için çalışmalar bitme aşamasına gelirken, 14 memur tayin edilmesi bekleniyor.

20 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5402 sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu gereğince Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak kurulan Denetimli Serbestlik ve Yardım Hizmetlerinden Sorumlu Daire Başkanlığı Bursa Bürosu'nun yeri belli oldu. Yeni büro, adliyenin zemin katında boşaltılan hazırlık kaleminin yerine kurulacak.

Suçlunun tutuklanarak cezaevine gönderilmesi yerine kontrol altında tutulmasını öngören adli kontrol kararlarının takibini yapacak olan büro, ayrıca mahkemece 1 yıl hapis cezası yerine hükmedilebilecek. Büro, hükümlünün bir eğitim kurumuna devam etmesi, belirli yerlere gitmekten veya belirli faaliyetleri yapmaktan ya da belirli bir sanatı yapmaktan men edilmesi, kamuya yararlı bir işte çalıştırılması gibi Avrupai cezaların denetimini yapacak.

Ayrıca uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi hakkında tedavi ve denetimli serbestlik tedbirini infaz edecek olan bürolar, cezası ertelenen hükümlülerle alakalı olarak da mahkemece belirlenen denetim süresi içinde meslek sahibi olan hükümlünün ücret karşılığı çalışması, meslek sahibi olmayan hükümlünün ise eğitim programına devam etmesi, 18 yaşından küçük olan hükümlülerin eğitim kurumuna devam etmesi gibi hususların takibini yapacak.

Cezaevi müdürünün denetimli serbestlik şube müdürü olarak görev alacağı bildirildi. Şef, sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog, öğretmen, infaz ve koruma memuru, kadrolu veya geçici görevli memurlar için ise tayin bekleniyor. Ayrıca büroda gönüllü olarak görev almak isteyenler de müracaatta bulunabilecek.

.
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2005 Salı 15:10:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?