5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Deprem konseyi toplandı

Başbakanlığın genelgesiyle 4 yıl önce deprem ile alakalı olarak kamuoyuna doğru ve güvenilir bilgi vermek, kamu yöneticileri danışmanlık yapmak, deprem ile alakalı politika ve stratejiler önermek gibi pek çok görev için kurulan Ulusal Kent Konseyi, Kasım ayı toplantısını Bursa'da yaptı.

Her biri kendi dalında uzmanlardan oluşan Prof. Dr. Haluk İyidoğan Başkanlığı'ndaki 14 kişilik deprem heyeti, kentte bir dizi incelemelerde bulundu.

İlk olarak Afet Yönetim Merkezi'ni gezen konsey üyeleri, Kent Bilgi Sistemi hakkında da bilgi aldı. Daha sonra Deprem Konseyi, Bursa Valisi Nihat Canpolat'ı makamında ziyaret etti. Ardından TKM'de geçen heyet, pek çok meslek odası örgütü yetkilileriyle bir araya geldi.

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk İyidoğan, konsey olarak 32. toplantılarını 1. derecede deprem tehlikesi altında olan Bursa'da düzenlediklerini ifade ederek, "Her ilin olduğu gibi Bursa'nın da deprem konusunda eksiklikleri var. Bursa nüfusu hızla artıyor. Sanayi yatırımları da öyle. Son 40-50 yıldır göç sebebiyle oluşan yapılaşma Türkiye'de kent depremleri konusunu gündeme getirdi. Bunu göz ardı etmemek gerek. Türkiye'de en son ki kent depremi, 17 Ağustos 1999'da meydana geldi.

Bursa'nın yakın çevresi bile deprem riski taşıyan bir şehir. Bursa, Marmara Bölgesi'ndeki 3 kola ayrılan aktif bir fay hattı kolu üzerinde bulunuyor. Bu yüzden bu bölgedeki eğitim önem arz ediyor. Ayrıca şehirdeki yapılaşmanın hızla ovaya yayılması, 250 metrelik aliviyon katmanının bulunması deprem etkileri yönünden çok önemli. 2 milyonu geçen nüfusu, kişi başına düşen 4-5 bin dolarlık geliri de Bursa'yı deprem kayıtları açısından çok önemli bir hale getiriyor" dedi.

Bursa'nın deprem senaryosu ve deprem master planlarının yapılması, sonuçlarının da uygulamaya koyularak geliştirilmesi gerektiğini ifade eden İyidoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bursa'da iyi bir kent bilinci var. Afet Yönetim Merkezi kurulmuş, önemli çalışmalar yapılmış. Durum tespiti önemli. Deprem senaryosu da. Bursa'da muhtemel bir deprem anında neler olabileceği, hangi bölgelerin daha çok zarar göreceği, ne kadar kayıp olacağını bize bu deprem senaryoları verecektir. En büyük sıkıntı ise yapıların yönetmeliklere uygun olarak yapılmamasından kaynaklanıyor. Plan ve yapı çok önemli.

Örneğin plansız bir yere yapılmış modern bir yapı, deprem zararlarını azaltılması yönünde pek çok şeye engel olabiliyor. Bursa'nın şehir merkezindeki 30 kilometre yarı çaplı bir alanda mevcut tüm bilgiler güncelleniyor. Bir de Türkiye'de sürdürülebilirlik konusunda zaaflar var. Her ilin olduğu gibi Bursa'nın da depremle alakalı eksiklikleri var."

Bursa Valisi Nihat Canpolat ise, deprem konusunda özellikle okullarda güçlendirme konusuna büyük önem verdiklerini kaydederek, "2004 yılında 7, 2005 yılında da 9 olmak üzere toplam 16 okulda deprem konusunda güçlendirme çalışmaları yapıldı. Bunun için 6 trilyon lira para harcadı. Çalışmalar 3 okulda ise halen devam ediyor. 2 trilyon liranın daha harcanması bekleniyor" diye konuştu.

Ardından toplantıya katılan sivil toplum örgütü temsilcileri, Ulusal Deprem Konseyi üyelerine sorular sorarak merak ettikleri konularda bilgiler aldı.

.
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2005 Pazar 02:12:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?