5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Dev döner Guinnes'e aday

Bursalı dönerci Eyüp Solmaz, dünyanın en büyük dönerini yapma unvanını elinde bulunduran Yunanlılar'ı geçip, Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmek için 2 bin 698 kiloluk dev döner yaptı.

Bursa'da faaliyet gösteren Melike Döner'in sahibi Eyüp Solmaz, bin 850 kilogramlık döneriyle Guinnes'e girmeye aday olan Yunanlı bir dönercinin bu ödülü almaması için kolları sıvadı. Seyyar satıcılıktan restoran işletmeciliğine kadar yükselen Solmaz, yaptığı dev döner kebapla Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeyi planlıyor.

Solmaz'ın yaptığı 2 bin 698 kilogramlık döner için 240 kuzu, 60 kilogram tuz kullanıldı. Dev döner, özel olarak 3 ayda hazırlanan ve her 5 dakikada bir dönen ocakta 15 kişi tarafından pişirildi. Etin pişirilmesi için 950 kilogram odun kömürü kullanıldı. Etler 18 kişi tarafından 5 saat süren bir çalışma sonucunda ocağa takıldı. Dönerin çevresi 570 santim, yarı çapı 90.76 santim, yüksekliği 133 santim. Toplam ağırlığı 2 bin 698 kilo olan döner, Melike Döner tarafından gün boyu tertiplenen konserlere gelen 15 bin kişiye ikram edilecek. Dev dönerin etinden ayrıca huzurevleri ile yetiştirme yurtlarına da gönderilecek.

Maksadının, Bursa'ya has döner kebabın Yunanlılar tarafından sahiplenilme çabasının önüne geçmek olduğunu belirten dönerci Eyüp Solmaz, "Tarihi Bursa döner kebabının Yunanlılar tarafından sahiplenilmek istenmesi, bizi bu konuda harekete geçirdi. Gerekli müracaatımızı 6 ay evvel Guinnes Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural'a yaptık. Dünya basınında çıkan haberler üzerine Yunanlılar da harekete geçti. Bizim 2 bin kilogramlık döner yapacağımızı duyan Yunanistanlı lokantacı Costas Dassios, bin 850 kiloluk bir yaprak döner yaparak daha önceki bin 503 kilogramlık rekoru geliştirmek istedi. Denemesini geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdi. Fakat Guinnes'e girebilmesi için 6 ay askıda kalması gerekiyor. Bizler de bunun üzerine daha önce kırılmış rekorları alt üst edeceğimiz, uzun yıllar boyunca da rekorumuzun kırılamayacağı büyük bir hedef için kolları sıvadık. Yunanlılar'ın milli yemeğimiz döner kebabımızı sahiplenme çabalarına kocaman bir Osmanlı tokadı ile cevap vermek istiyoruz. Bu tokat 2 bin 698 kiloluk dev bir döner kebap oldu" diye konuştu.

Firmasının 10. kuruluş yıldönümü olduğunu kaydeden Solmaz, "İşin özü müşterimize teşekkür etmek. Fikirler fikirleri üretti. 6 aydır sıkı bir şekilde çalıştık. Bu iş artık Melike Döner'in değil, Türkiye'nin işi oldu. Türkiye'nin böyle bir başarıya ihtiyacı var. Bunu gerçekleştirmek için elimizden ne gelirse yapacağız" diye konuştu.

Guinnes Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural da, rekor denemesinin neticesinin 2 ay sonra belli olacağını ifade ederek, "Dosyasını bizzat ben hazırlıyorum. İlk defa böyle bir rekor denemesine geliyorum. Ben aynı zamanda vejeteryanım. Bu kadar çok eti birarada görmeye dayanamıyorum. Ancak yine de çok mutluyum" dedi.

Rekorlar kitabına girmeye aday dönerin orijinal boyutlarında büyütülmesi, içinde et, ekmek, salata bulunabileceği, ancak et ve tavuk etinden yapılması gerektiği, içine konulan tuz gibi ağırlıklarının da tespit edilmesi, hijyenik, yenilebilir olması ve dönerin hepsinin insanlara dağıtılması gerektiği öğrenildi.

Öte yandan, dünyanın en büyük döneri için gerçekleştirilen rekor denemesi sanatçıların gösterileriyle renklendi. Rekor denemesine Bursalılar büyük ilgi gösterirken, organizasyonda Tuğba Özay, Ebru Destan, Hatice, Grup Expres, Nadide Sultan sahne aldı. Havai fişek ve şovlarla devam eden organizasyonda, en çok döner yeme yarışması da yapılacak. Dereceye girenler altın ile ödüllendirilecek.

.
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2005 Pazar 14:49:38
Güncelleme :9 Kasım 2005 Çarşamba 15:51:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?