1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Gerçekleri açıklayın'

Otomobiline konulan bomba sonucu 24 Ocak 1993'te hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu ve Abdi İpekçi Bursa'da anıldı.

Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Marmara Şubesi'nin önderliğinde düzenlenen, çok sayıda oda, dernek, sivil toplum örgütü ve siyasi partinin de destek verdiği anma töreni Setbaşı Meydanı'nda başladı.

Meydanda toplanan yüzlerce kişi, Cumhuriyet Alanı'na kadar ellerinde Uğur Mumcu ve Abdi İpekçi'nin posterleriyle yürüdü. Yürüyüşe katılanlar pankartlar açarak, "Mumcu'lar ölmez", "Mumcu'nun katili bulunsun" şeklinde sloganlar attı.

Atatürk Anıtı önünde bir konuşma yapan araştırmacı-yazar Yılmaz Akkılıç, terörü lanetlemek ve cinayetlerin arkasındaki gerçeklerin açıklanmasını talep etmek için toplandıklarını ifade etti.

Sürdürdükleri çabaların olumlu sonuç verdiğini söylemenin pek mümkün olmadığını belirten Akkılıç, "İnsanlık dışı saldırılara kurban verdiğimiz ne kadar aydınlık insanımız varsa, hiçbirinin katledilişinin arkasındaki gerçeği ve öldürme emrini verenlerin kimliğini öğrenebilmiş, hesabını sorabilmiş değiliz. Aradan 27 yıl geçmiş olmasına karşın, Abdi İpekçi cinayeti tam olarak aydınlatılabilmiş değil" dedi.

Uğur Mumcu suikastını araştırmakla görevli TBMM Komisyonu tarafından genel kurula sunulan raporun son bölümünde adeta aczin itirafının olduğunu söyleyen Akkılıç, "Şöyle deniliyor; 'Mumcu laik demokratik Cumhuriyet'e inanıyordu, bunun için radikal İslamcı örgütler tarafından öldürülmüş olabilir.

Ülkenin bölünmez bütünlüğüne inanıyordu, bunun için bölücü örgütler tarafından öldürülmüş olabilir. Devletin içinde yuvalanan ve mafya diye adlandırılan, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı yapanlar ile çek-senet tahsilatına bulaşan odakları her gün teşhir ettiği için, bu tür organize suç örgütlerince öldürülmüş olabilir. Bu aczin ifadesidir" dedi. Grup daha sonra Atatürk Anıtı'na kırmızı karanfil bıraktı.

.
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2006 Salı 15:29:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?