2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Geyve Han restorasyondan geçecek

Tarihi hanlardan Geyve Han, Osmangazi Belediyesi tarafından köklü bir restorasyondan geçirilerek orjinal haline döndürülecek.

Tarihi aks üzerindeki medrese, hamam ve hanların restorasyonlarını yakından takip eden Osmangazi Belediyesi, Kapalıçarşı'nın hemen kuzeyindeki tarihi Geyve Han'ı orjinal haline dönüştürmek için köklü bir restorasyon çalışması başlattı.

Engin Çelik İnşaat'a ihale edilen çalışmaya ilk olarak 250 bin YTL ayrıldı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onaylanan projeye göre, ilk etapta hanın doğu ve kuzey cephelerindeki duvarlardaki çatlaklar ve yamulmalar, dış cephe 30 santim sökülüp yeniden inşa edilerek ortadan kaldırılacak. Özel bir sistemle açılan kısımlarda duvarlara dikiş atılacak. İkinci aşamada ise, 30 yıl önce yapılan tadilatta orjinalliği bozulan kubbelerin ilk yapıldığındaki gibi ahşap çıtaların üzerine kiremit kaplanmasına başlanacak.

Bu arada kubbelerin önünde 30 yıl önceki tadilatta hatalı yapılan su giderleri de düzenlenerek kubbelerin içine su sızmasının önüne geçilecek. Yüzde 50 artırımla işin devamına karar verilmesi halinde ise üçüncü safhada, han içindeki ve dışındaki işgallerin ortadan kaldırılması sağlanacak. İlk olarak kuzey cephede kapatılarak işyeri haline getirilen dükkan vakıflar tarafından kamulaştırılarak hanın Cumhuriyet Caddesi'ne bakan kısmına açılması sağlanacak. Daha sonra han içinde ve dışında işgallerle kapatılan alanların temizlenmesine başlanacak. Han içinde işgalle yapılmış iki büyük vitrin, paslanmış saçaklar sökülecek. Han dışında Gelincik Çarşısı'ndaki yorgancılar tarafından Borsa Pasajı'nın yıkılması sonrasında oluşturulan işgaller temizlenerek, yapının kuzey batı köşesi de ortaya çıkarılacak.

Bu konuda Osmangazi Belediyesi söz konusu kapatmayı yapan esnaftan tapularını talep etti. Söz konusu yeni yapılaşmanın işgal olduğuna dair Ali Turan tarafından belediyeye ve kurula da daha önce şikayet dilekçesi verilmişti. Böylece çarşının etrafındaki ve içindeki ilave binalar temizlenirken, hanın yaya sirkülasyonunu sağlayan kuzeydeki kapısı da hizmete girecek. Bu arada Ticaret Borsası kısmında sonradan açılan küçük kapı da orjinaline döndürülerek kapatılacak. Zaten söz konusu bölgede borsanın üst katları da yıkılacağından kapının çalışması imkansız hale gelecek.

Bu arada, Geyve Han'ın içindeki havuzdaki ağaç kaldırılarak havuzun eski işlerliğine döndürülmesi sağlanacak. Su alan kubbelerin içeriden sıyrılıp kuraması işi ise kurul ve belediyenin bütçe durumuna göre son iş olarak gündemdeki yerini koruyor. Geyve Han için yaklaşık 400 milyar lirayı gözden çıkaran Osmangazi Belediyesi, çarşının gözbebeği hanlarla ilgili projelerine devam edecek.

Diğer taraftan, Uzunçarşı'daki Tuz Han'ın projelerini Anıtlar Kurulu'ndan geçirmesine rağmen, işyeri sahiplerinden 1.5 yıl dükkanlarını boşaltmalarını istemesi çalışmayı geciktiriyor. İşyerlerini 1.5 yıl kapatamayacaklarını belirten Tuz Han esnafı, belediyeyi mağdur olmamak için mahkemeye verdi. Tuz Han restorasyonunun durumu ise belirsizliğini koruyor.

.
Yayın Tarihi : 5 Mart 2006 Pazar 15:15:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?