1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Gıda denetimlerinin yetersizliğine tepki

Türk Sağlık-Sen Bursa Şubesi, gıda denetimlerinin yetersizliğine tepki göstererek, uygulamadaki yanlışlıkların kaosa sebebiyet verdiğini söyledi.
 
Kamu-Sen İl Temsiliciliği'nde bugün Türk Sağlık-Sen, Türk Yerel Hizmet-Sen, Türk Tarım Orman-Sen'in ortaklaşa düzenlediği toplantıda, Türk Sağlık-Sen Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Köse, 2 yıl önce gıda denetimi yetkisinin Tarım Bakanlığı'na devri sonucunda yetkilerin tek elde toplanmasının uygulamada başarısızlığa yol açtığını söyledi. Teknik alt yapısı yetersiz olan personeller ile gıda denetimi yapılmak istendiğine dikkati çeken Köse, "Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısı ve personelinin gıda ve çevre sağlığı noktasında eğitimli olması sayesinde köylerdeki denetim mekanizması işlerken, Tarım Müdürlüğü'nün denetimleri 20 gıda denetçisi tarafından yapılmaya çalışılmaktadır. Tarım Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde 450 bin gıda tüketim ve satış noktasından 253 bin 473'ü denetime tabi tutulurken, geriye kalan yaklaşık 200 bin gıda tüketim ve satış işletmesinin 1 yıldır hiçbir şekilde denetlenmediği ortaya çıktı. İlgili yönetmeliklere göre, bu işletmeler 2 ayda bir denetlenmelidir" dedi.
 
Köse, "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın hazırladığı 'Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin piyasa gözetimi ve kontrolü', ilgili yönetmelikte değiştirilerek, kabulü hakkında kanuna dayanılarak yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Kararda Büyükşehir Belediyesi Yasası ile gıda denetim eğitimi yetkisinin belediyelere tanındığı ifade edilerek, gıda denetiminin alt yapıdan yoksun bir şekilde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na devredildiği bildirilmiştir. Gıda denetimi, ilgili kuruluşlar tarafından sağlanacak koordinasyon ve alt yapı oluşturularak, kanun ve yönetmelikler çerçevesinde yürütülmelidir. Bu konuda sıkıntı yaşanmadan gerekli düzenlemeler yapılmalı ve kaos ortamı ortadan kaldırılmalıdır" diye konuştu.
 
Türk Yerel Hizmet-Sen Bursa Şubesi Başkanı Faruk Tok ise, zabıta ekiplerinin seyyar satıcı kovalamaktan bıktıklarını ve hiçbir can güvenliğine sahip olmadıklarını söyledi. Tok, Yıldırım Belediyesi'nde 100 personele ihtiyaç olduğunu, 30 personelin hizmet verdiğini belirtti.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 15:08:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?