5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Hırsızlıkla mücadele AB modeli

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün suç ve suçlularla mücadele kapsamında hayata geçirdiği, Avrupa'da da uygulanan Toplum Destekli Polislik Uygulaması'nda Bursa pilot il seçildi.

Avrupa ile Türkiye arasında eşleştirme projesi olan 'Suç ve Suçlularla Mücadelede Toplum Destekli Polislik Projesi' için Emniyet Genel Müdürlüğü ile Bursa Emniyet Müdürlüğü'nden 10 kişilik bir ekip, İngiltere ve İspanya'da çeşitli eğitim faaliyetlerine katıldı.

Projede pilot il seçilen Bursa'da, 1 Ocak 2004 ile Nisan 2005 tarihleri arasında bir semtteki hırsızlık olayları mercek altına alındı. Merkez Nilüfer İlçesi'nde 42 hırsızlık olayının meydana geldiği semtte, olaylar arasındaki benzerlikler tespit edildi.

Olayların meydana geldiği evleri tek tek fotoğraflayan, Olay Yeri İnceleme Kayıtları'nı inceleyen Asayiş Şube Müdürlüğü Ar-Ge Birimi ekipleri, olayların analizini çıkardı. Ayrıca, olayların meydana geldiği evlerdeki analiz, bölgedeki olay yaşanmayan 100 evle ilişkilendirildi. Yapılan ilişkilendirme sonucu, her 100 evden 78'inin potansiyel olarak mağdur durumunda olduğu tespit edildi.

"HIRSIZA DAVETİYE ÇIKARAN ZAFİYETLER"

Hırsızlık olaylarının gerçekleştiği evlerde tespit edilen ortak zafiyetler ise şöyle açıklandı:
"Apartmanların birinci katları korumasız. Hırsızlar doğalgaz borusu ya da su borusunun yanı sıra kolayca tırmanarak birinci kattaki evlere ulaşabiliyor. Hırsız giren birinci katlarda parmaklık ya da alarm bulunmuyor.

Hırsızlar, dış kapıları açık bırakılan ya da kolayca açılan apartmanlara giriyor. Geceleyin meydana gelen hırsızlık olaylarında apartman ya da site dış aydınlatmaları yetersiz. Hırsızların girdiği apartman ya da evlerin, çevresindeki ağaç v.b. nesneler tarafından dışarıdan görünme kabiliyeti azaltılmış."

Asayiş Şube Müdürlüğü Ar-Ge ve Bilgi İşlem Birimi'nin yaptığı bir başka incelemeye göre de, eve giren hırsızlar ilk olarak yatak odasına gidiyor. Hırsızlık gerçekleşen evlerin tamamında mücevherlerin yatak odasından çalındığı da başka bir araştırmayla belirlendi.

"DİYANET CAMİDE, ÖĞRETMEN OKULDA ANLATACAK"

'Polis toplumun takım arkadaşıdır' anlayışından yola çıkan Bursa polisi, pilot bölge olarak seçilen merkez Nilüfer İlçesi'nde görev yapan 6 ekibi hizmet içi eğitim seminerine aldı. Proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi'nden parkların düzenlenmesi ve aydınlatılması, Tedaş'tan sokak ışıklarının aydınlatılması, Bursagaz ve Mimarlar Odası ile görüşülerek doğalgaz ve çatı oluk giderlerinin daha güvenli hale getirilmesi, Milli Eğitim'in okullarda, Diyanet'in de camilerde komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesi konusunda eğitimler vermesi istendi. Mahalle muhtarları ve Yerel Gündem 21 gibi sivil toplum örgütleri de mücadelenin bir parçası olarak bilgilendirildi.

Cumartesi günü yapılacak toplantıyla projenin ilk startını verecek olan Bursa Emniyet Müdürlüğü'nün, başarı sağlanması durumunda pilot bir semtte uygulanan projeyi ilçenin tümünde 5-6 aya kadar tatbik edeceği öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 13:41:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?