1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kamu açıyor, kurul kapatıyor!

Bursa'da, tarihi hanların etrafına sonradan yapılan binaların temizlenmesi için kamu kuruluşları büyük gayret sarf ederken, Anıtlar Kurulu'nun Koza Han'ın taç kapısının görüntüsünü kapatan bir mağazanın yıkıldıktan sonra yeniden inşaatına müsaade etmesi, sivil toplum kuruluşlarından büyük tepki görüyor.

Bursa'da, Osmanlı sultanlarının çeşitli yerlerde yaptırdıkları camilere akar getirmesi maksadıyla 450 ila 550 yıl önce inşa ettirdiği tarihi hanların etrafını temizleme çalışmalarına Anıtlar Kurulu'nun hassasiyet göstermemesi, tepkilere sebep oluyor. Taç kapısındaki muhteşem taş işçiliğiyle şehrin tarihi mimari eserleri arasında yer alan Koza Han'ın Cumhuriyet Caddesi'nden görülmesi için, Ticaret ve Sanayi Odası binası Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılığında OSB'de sanayi arsası verilerek yıktırıldı.

Ardından Koza Han'ın uzaktan görülebilmesi için TEDAŞ'a ait trafo da boşaltılarak, Osmangazi Belediyesi ekipleri tarafından dün yıkıldı. Son olarak Ertuğrul Camii yanındaki Sağlık Müdürlüğü'ne ait Sağlık Ocağı'nın yıkılması için de mutabakat sağlandı. Sağlık Ocağı yıkımından sonra, büyükşehir belediyesinin Gökçen ailesiyle görüşerek Fidan Han'ın önünü kapatan iş hanını da yıktırmaya hazırlandığı öğrenildi. Gökçen İş Hanı'nda yeni kira kontratı yapılmaması dikkati çekiyor.

Bu arada, Koza Han'ın hemen karşısında daha önce Garanti Bankası'nın kullandığı binanın maksadına uygun inşaatına imkansız gözüyle bakılması üzerine, banka, binayı kuyumcu Hasan Gülayan'a sattı. Herhangi bir ruhsat alınmadan yıkılan binayla, Koza Han'ın önü tamamen açıldı. Ancak Osmangazi Belediyesi yeni projeyi, kuruldan yeni yapılacak binanın projesinin geçmesine imkansız gözüyle bakarken, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na giden proje dosyası onaylanarak çıkınca tepkilere sebep oldu.

Güney Marmara Çevre ve Kültür Derneği (GÜMÇED), kamu kuruluşlarının tarihi hanları açmak için binalarını yıktığı bir dönemde Anıtlar Kurulu'nun Fidan Han olarak bilinen tarihi binanın dibinde, Kozahan'ın taç kapısının tam karşısındaki yere inşaat izni vermesine tepki gösterdi. GÜMÇED Başkanı Mali Müşavir Adnan Önürmen, savcılığa kurulun görevini ihmal ettiğini belirten suç duyurusunda bulundu.

Önürmen, "Koza Han'ın karşısında Gülayan Han yapılıyor. Bu binaya kurulun ruhsat vermesini diğer birçok tarihi eserde gösterdiği hassasiyet dolayı kabullenemiyoruz. Koza Han'ın karşısındaki sıra dükkanların tapu kayıtları bile şaibeli durumda. Erdoğan Bilenser'in döneminde büyükşehir belediyesinin kamulaştırmayı düşündüğü bu sıra dükkanların içinde, tapuları olmayanlar dahi var.

Oraların yıkılıp, Katırcı Han olarak kayıtlarda geçen bugün Fidan Han olarak bilinen yapının ortaya çıkartılması, Koza Han'ın önü açılması gerekirken böyle bir mağaza için belediye ruhsat, kurul olur veriyor. Tarihi hanların ortaya çıkması gerekiyor. Belediye bu binanın sahibi Hasan Gülayan'ı çağıracak. Bu çirkin yapının inşa edilmemesi için anlaşacak. Tarihi hanları ortaya çıkartmak için bu kadar yoğun emek verilmişken, bu ayıbın kurul tarafından da temizlenmesi gerekiyor" dedi.

Diğer taraftan Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Tarihi ve Kültürel Miras Grubu Üyesi Ali Turan da Kurul Başkanlığı'na verdiği dilekçede, hanlar bölgesindeki hatalı kararlardan dönülmesi, hanlara ait dükkanların sonradan önlerine inşa edilenleriyle birleştiren işadamları hakkında yasal takibat başlatılmasını istedi. Bugün İç Koza Han, Emirhan ve Geyve Han'da tarihi duvarların kırılarak birleştirilmiş işyerleri bulunduğuna isimler ve kesin adresler vererek dikkat çeken Ali Turan, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun yaptığı başarılı çalışmalara hanlar bölgesindeki yaklaşımları sebebiyle gölge düştüğünü savundu.

Ali Turan, Koza Han karşısındaki 4-5 dükkanında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önceki dönemde planlandığı gibi kamulaştırılarak yıkılmasını, Gökçen ailesiyle de anlaşılarak eski Gökçen İş Hanı'nın da tarihi hanları kapatmayacak şekilde yeniden inşasının sağlanabileceğini kaydetti. Ali Turan, Başkan Hikmet Şahin'i hanlar Bölgesi konusunda, geçmiş yönetimin projelerini devam ettirme konusunda hassasiyete davet etti.

.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2006 Pazartesi 15:37:44
Güncelleme :2 Ocak 2006 Pazartesi 16:07:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?