5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kaplıcalar tehdit altında

Bursa'daki tarihi Kükürtlü Kaplıcaları, Büyükşehir ve polisevi sondajlarından sonra hemen yan tarafında başlayacak 12.5 metrelik devasa bina inşaatı ile yeniden tehdit altına giriyor.

Çekirge Caddesi'nde İntam karşısındaki turizmci Hayri Yazıcı ve BUSKİ'ye ait 678 metre karelik alanda 12.5 metre yüksekliğinde bina yapılmasına Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun inşaat izni vermesi, şehirde tarihi kaplıcaların geleceğinin yeniden tartışılmasını başlattı.

Gönüllü Çevre Müfettişi Ali Turan, Uludağ Üniversitesi'ne ait Kükürtlü'de tabii kaplıca sularının kullanıldığı Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi ve Yeni Kaplıca banyolarının bu inşaatın hafriyat çalışmasının başlaması halinde suyunu kaybedeceğini ve kapısına kilit vurulacağını söyledi.

İntam karşısındaki 678 metre karelik parselin 195 metre karesinin, arsadaki ana kollektörler sebebiyle BUSKİ'ye ait olduğunu anlatan Çevre Müfettişi Ali Turan, BUSKİ'nin buradan Altıparmak, Çekirge, Hamzabey, Demirkapı Mahalleleri'nin kanalizasyon ve yağmur suyu kollektörlerini başka bir yere nakletmesinin de çok maliyetli ve altyapıyı zora sokacak bir uygulama olduğunu söyledi.

Koruma Kurulu kararında BUSKİ'nin deplasa (aktarma) işlemini yapması halinde arsada 12.5 metre yüksekliğinde binaya müsaade etmesine anlam veremediğini belirten Ali Turan, "Tarihi Kükürtlü Kaplıcaları'nın hemen yanında böyle büyük bir bina kütlesinin yapılması, çeşitli tehditlerle her geçen gün çıkması zorlaşan Bursa kaplıcalarını yok edecektir.

Karamustafa, Kaynarca, Yeni Kaplıca ve Uludağ Üniversitesi'nin Kükürtlü Tesisleri bu inşaat ile suyunu kaybedecektir. BUSKİ'nin de irtifa hakkı bulunan bu alanda Osmangazi Belediyesi'nin inşaat ruhsatını onaylaması Bursa Kaplıcaları'nın bitmesi anlamına gelecektir. Bursa'nın tabii varlıklarının korunması adına, Bursa'da üniversite başta olmak üzere Akademik Odalar Birliği üyelerini göreve davet ediyor, plan tadilatının iptali için dava ve itiraz hakkımı kullanacağımı duyuruyorum.

Mal sahibinin 483 metre karelik arsaya bina dikmek için Bakanlar Kurulu'ndan 22 Ekim 2004 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Kükürtlü Kaplıcası Turizm Merkezi uygulamasını da kaldırması dikkat çekiyor. Şahsi rantlar için Bursa'nın tarihi kaplıcalarının risk altına atılmasını anlayamıyorum. Daha önce de Uludağ Üniversitesi, Kültürpark Batı Kapısı'nda Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı sondaj çalışmasını sular kesildiği için idare mahkemesi kararıyla durdurdu. Suların geri gelmesi aylar aldı.

Riskli bölgede bu inşaatı Bursa kaldıramaz. Ayrıca alanda bulunan üç tane tescilli 200 yıllık çınar ağacı ile çam ağaçlarının kesilmesi de yeşil katliamı olacaktır" dedi. Bilindiği gibi Yeni Kaplıca Hamamları, Kanuni Sultan Süleyman Han'ın talimatı dönemin Sadrazamı Rüstem Paşa tarafından inşa ettirildi. Osmanlı Hanedanı'nın genlerinde bulunan bir çeşit romatizmal hastalık olarak nikris rahatsızlığının tedavisi için Kanuni Sultan Süleyman Han Bursa Kaplıcaları'na geliyordu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2005 Cuma 13:49:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?