2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Köpekleri için AİHM'E gitti

Bursa'da sokakta baktığı 3 köpek belediye tarafından toplanınca mahkemeye başvuran ancak şikayet dilekçesi kabul edilmeyen Besim Sezgin, iç hukuk yolları tükenince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.
 
Heykel'de baktığı Çılgın, Ürkek, Selçuk adlı köpeklerin belediye ekiplerince alınması üzerine hukuk mücadelesi başlatan 47 yaşındaki hayvansever Besim Sezgin, aşılı ve kimlikleri olduğu halde köpeklere izinsiz el konulduğunu öne sürerek Bursa'daki mahkemeye başvurdu. Buradan ret cevabı alan Sezgin, bir üst mahkeme olan Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'ne müracaat etti. Bu mahkeme de şikayet dilekçesine takipsizlik kararı verince Sezgin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. AİHM 2. Dairesi, Besim Sezgin'e müracaatın kayda alındığını, başvuruyla ilgili soruşturma başlatıldığına dair yazı gönderdi.
 
3 köpeğin noter tasdikli kimliklerinin ve aşılarının olduğunu ifade eden Besim Sezgin, "Meclis'te hayvan haklarıyla ilgili kanunlar çıktı.
Ancak bir türlü uygulanmıyor. AİHM'e başvurmak için 5 milyar harcadım. Benim baktığım aşısı ve kimliği olan köpeklere izinsiz el koyamazlar. Bu davadan kazanacağım parayla bir arazi satın alıp, sokak hayvanları için barınak yaptıracağım" dedi.
 
Yunuseli'nde belediyenin son derece sağlıklı ve temiz barınaklarında bakılan 3 köpeği ziyaret eden Besim Sezgin, belediye yetkililerinin imza karşılığı köpekleri teslim etme teklifini reddetti. Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, köpeklerin kent merkezinde başı boş şekilde dolaştığını belirterek, "Vatandaşlardan sürekli şikayet alıyorduk. Bu nedenle kanun gereği barınakta çok daha iyi şartlarda bakmak için götürdük. Her türlü bakımı ve beslenmeleri barınaklarda yapılıyor" dediler.
 
Öte yandan, sahipleri Besim Sezgin'i karşısında gören Çılgın, Ürkek ve Selçuk isimli köpeklerin sevgi gösterisi dikkat çekti.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2006 Salı 11:51:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?