1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kuş gribine 'özel' itlaf

Bursa'da, kanatlı hayvanların itlaf ve dezenfekte işlemi özel bir şirkete ihale edildi. Daha önce Tarım İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar, 20 kişilik özel bir şirket tarafından gerçekleştiriliyor.

Gürsu İlçesi'nde görülen kuş gribinin kentte yayılma ihtimalini göz önünde bulunduran ekipler, dün gece İnegöl İlçesi'ne bağlı Yukarıballık Köyü'nde 351 hayvanı itlaf etti. 300 bini aşkın kanatlının bulunduğu Bursa'da dün geceki operasyonla itlaf edilen hayvan sayısı 20 bine ulaştı.

Bursa'da açıkta bulanan tüm kanatlı hayvanların itlafına İnegöl'ün Yukarıballık Köyü'nden başlandı. Köydeki itlaf işlemlerini Bursa Tarım Müdürü Hüseyin Yıldızer ve İnegöl Kaymakamı Erdoğan Bektaş da izledi. Uzman Çevre Sağlığı şirketi tarafından 20 kişilik bir ekiple yürütülen dezenfekte işlemi kapsamında köydeki 351 kanatlı hayvan karbonmonoksit gazıyla itlaf edildi.

Bazı vatandaşlar evlerinde tavukları ekiplere kendi elleriyle teslim etti. Tüm kanatlı hayvanların toplanmasının ardından köydeki bütün evler ve kümesler sodyum hidroklorit maddesiyle dezenfekte edildi. Bursa genelinde sadece kuş gribi görülen Karahıdır Köyü karantina altında tutulurken, ilk günden bu yana Bursa'da 20 bin kanatlı hayvanın itlaf edildiği öğrenildi.

Kahvede toplanan köylülere bir konuşma yapan İnegöl Kaymakamı Erdoğan Bektaş, "Risk altında olmak istemiyoruz. Ülkemiz göçmen kuşların uğrak olduğu bir yer, bu sebeple açıkta kanatlı yetiştiriciliğine son vermek istiyoruz" dedi.

Bursa Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer ise, itlaf edilen hayvanların tespitinin yapıldıktan sonra ücretinin verileceğini belirtti. Yıldızer, dezenfekte ve itlaf işleminin özel şirket tarafından yapıldığını köylülere hatırlattı.

Ekiplerinin köylerine gelerek itlaf yaptığını öğrenen köylüler ise duruma bir hayli sevindi. Doğuda görülen kuş gribi hastalığının hemen ardından tavuklarını kümese kapattıklarını belirten bir köylü, "Çocuklarımız hasta olsa daha mı iyi? Ekiplerin yaptığı çok iyi bir şey" şeklinde konuştu.

Karbonmonoksit gazıyla itlaf edilen tavuklar, daha sonra kireçli kuyulara gömüldü.

.
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2006 Cumartesi 13:56:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?