5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Mağaralar gün yüzüne çıkarılsın

Bursa'nın en eski hanlarından Balibey Han'ın Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilme kararı ile birlikte, eski şehrin kurulu bulunduğu Hisar bölgesinin altında kalan tarihi küfeki mağaralarının günyüzüne çıkartılması istendi.

Osmangazi Mahallesi'nde, Osmangazi Belediyesi'nin Bizim Mahallemiz kitabı hazırlıkları ile yapılan toplantıda şehir turizmine katkı sağlayacak yeni bir konu da gündeme geldi.

Tarihçi Yazar Raif Kaplanoğlu, Safiyüddin Erhan, Üftade Cami Derneği Başkanı Rüştü Barışıcı, Eski Eserleri Sevenler Kurumu'ndan Erhan Yıldızalp, Osmangazi Mahallesi Muhtarı Alattin Canıgüleç ve Osmangazi Belediyesi mimarlarının katıldığı toplantıda Hisar'ın altında bulunan ve 1926 yılı resmi kayıtlarında genel sığınak olarak tarif edilen mağaraların günyüzüne çıkartılarak, turizmin hizmetine alınması tavsiyesi çıktı.

Bursa'da birçok kişinin bilmediği, Balibey Hanı ve Zafer Plaza karşısından başlayıp, Devlet Hastanesi'nin altındaki Btinya Sarayı ve Kuruçeşme Mahallesi'ndeki kışlaya kadar uzanan bir bölgede tarihi mağaralar bulunduğunu belirten Raif Kaplanoğlu, bu mağaraların günümüzde kendi haline terk edildiğini söyledi.

Tarihçi Raif Kaplanoğlu, "1926 yılına ait bir kayıtta, küfeki zemindeki bu mağaraların sığınak olarak tariflendiğini görüyoruz. Vali Haşim İşcan'ın Devlet Hastanesi'nin inşaatı sırasında çıkan bazı molozları da hemen ön tarafında Bitinya Sarayı kalıntıları bulunan bölgeden bu mağaralara doldurduğuna dair notlarına rastladım.

Büyükşehir Belediyesi'nin gündeminde olan Bali Bey Han'ın restorasyonu sırasında, bu kendiliğinden oluşmuş küfeki mağaraların temizlenip, aydınlatılarak turizme kazandırılması sağlanabilir" diye konuştu.

Toplantıda Osmangazi Belediyesi eski Başkanı ve Danışman Basri Sönmez'in bu mağaralar konusunda bilgi sahibi olduğuna, giriş noktalarının ortaya çıkartılmasında da yardımcı olabileceğine dikkat çekildi.

Osmangazi Belediyesi'nin hazırlayacağı Bizim Mahallemiz kitabında ise eski Bursa olarak bilinen Osmangazi Mahallesi'nde ünlü sanatçı Zeki Müren'in hatıralarından, Ulus Pastanesi Sahibi Rasim Öztat'a, Prof. Dr. Ülkü Özalp'ten, mahallenin renkli şahsiyeti Kadın Bakkal'ın kızı Türkan Sevil'e kadar, mahallede 1940'lı yıllarını geçirmiş eski şahsiyetlerin hayatları, hatıraları ve fotoğrafları yer alıyor.

Kitapta ünlü şair ve edebiyatçı Lami Çelebi, ünlü nakkaş Nakkaş Ali, Satı Fakıh ve Oruçbey gibi tarihi şahsiyetlere de yer veriliyor.

.
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2005 Salı 14:59:38
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 15:38:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Erhan Kırcılar IP: 85.108.214.xxx Tarih : 17.01.2008 13:54:12

Kışla tarafında bulunan,birbirleriyle bağlı olan iki mağranın girişleri kapatıldı.çoçukken o mağraların içinde çok oynardık.Mağralar hakkında birçok rivayetler anlatılırdı.