1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Müstecip Onbaşı'nın belgeseli çekiliyor

Her yıl Gaziler Haftası'nda Bursa'nın Yenişehir İlçesi'ne bağlı Orhaniye Köyü'ndeki mezarı başında anılan Müstecip Onbaşı hakkında belgesel çekiliyor.

Çanakkale Savaşı'nda, Kilitbahir'de topun başında nöbet tuttuğu sırada Fransız denizaltısının Boğaz'dan geçmekte olduğunu fark eden Müstecip Onbaşı, komutanının emrini beklemeden topu ateşlemiş ve üçüncü atışta hedefi vurmayı başarmıştı. Fransız denizaltısının 28 mürettebatı, silahları ile birlikte esir alınmıştı. Savaşın seyrinin Türk ordusu lehine değişmesinde önemli bir yeri bulunan bu başarının ardından Müstecip Onbaşı, çavuşluk rütbesine terfi etmiş ve ayrıca ödüllendirilmişti.
 
Gaziler Haftası münasebetiyle Orhaniye Köyü'nde düzenlenen törene katılan Bursa Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez, Müstecip Onbaşı ile ilgili yurt dışında da doküman topladığını belirterek, "Gerçekten Müstecip Onbaşı Çanakkale Savaşı'nın seyrini değiştiren çok önemli isimlerden birisidir. Onun için şu anda ne yapsak azdır. Yaptığım araştırmalar neticesinde bu kahramanımızla ilgili bir belgesel çekmeye karar verdim. Şu anda çekimlerimiz devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yıl içinde bu belgeseli izleyebileceğiz. Bunun yanı sıra yine Müstecip Onbaşı ile ilgili bir kitapçık çalışmam da var. İnşallah bu da tamamlandığında az da olsa bu kahramanlarımızın hakkını ödeyeceğiz" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2006 Pazar 17:04:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?