1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Ormanların "Bayan" ateş avcısı

Bursa'nın yüksek noktalarına kurulan yangın gözetleme kulelerinde görev yapan kadınlar, omuzlarında tüfek, ellerinde dürbünle nöbet tutuyor.
 
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, yaz boyunca muhtemel yangınlara karşı önlemlerini artırdı. Yangın gözetleme kulelerinde görev yapacak olan personelde ailesiyle birlikte çalışma zorunluluğu arayan Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, bu sistemle orman yangınlarına karşı olan mücadelede büyük başarı sağladı. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı bölgelerdeki 40 yangın kulesinden 7'si, bayan duman avcılarına emanet edildi. Gemlik Körfezi'ne hakim Samanlı Dağları'nda deniz seviyesinden 800 metre yükseklikteki Yellici Orman Kulesi'nde görev yapan 47 yaşındaki Kıymet Ünal da, dürbünüyle yangın nöbeti tutuyor. Kulelerde 24 saat ailesiyle birlikte nöbet tutan Kıymet Ünal, Bursa, Bilecik ve Yalova'daki ormanları gözetliyor. Dağ başındaki kulede omzunda tüfek elinde dürbünle 26 yıldır ormanları gözetleyen 2 çocuk annesi Ünal, ormanı sürekli kuş bakışı gözetleyerek çevrim denilen her saat başı telsizle merkeze bilgi verdiğini söyledi. Ünal, daha önce babasının bu görevde bulunduğu belirterek, "Yangın gözlemciliği bizim aile mesleğimiz oldu. En ufak ateş bağrımı yakıyor. Bundan dolayı da görevimi zorluklarına rağmen seve seve yapıyorum" dedi.
 
Güneş kolektörleriyle elektrik elde ettiklerini anlatan Ünal, "Burada kendi cereyanımızı kendimiz üretiyoruz. Sürekli haberleşme halindeyiz ve gece gündüz ormandan yükselecek en ufak bir kıvılcımı anında görebiliriz" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 14:46:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?