1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Osman Gazi'yi anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri

Bursa'nın fethinin 680. yıldönümü ve Osman Gazi'yi anma törenleri başladı.

Törenler, sabah saatlerinde Atatürk Anıtı'na protokol tarafından çelenk konulmasıyla başladı. Bursa AK Parti Milletvekilleri Şevket Orhan, Faruk Ambarcıoğlu, Zafer Hıdıroğlu, Vali Nihat Canpolat, Garnizon Komutan Vekili Ali Tuna, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Recai Ekmekçi ve diğer protokol üyeleri, daha sonra Fetih Kapısı'na geçti. Fetih salasının okunmasının ardından törenler, tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın günün anlam ve önemini anlatan konuşmasıyla devam etti. Bursa'nın tarihi hakkında bilgi veren İnalcık, "Atatürk, düşmanı İzmir'de, Osman Gazi ise İznik'te denize döktü. Bu iki lidere çok şey borçluyuz. Tarih bilinci olmayan ülkeler çabuk yok olurlar" dedi.

Çeşitli halk oyunlarının sergilendiği şenliklerde mehter ve kılıç kalkan ekiplerinin gösterileri izleyicilerden büyük alkış aldı. 23 Nisan İlköğretim Okulu Minikler Mehter Takımı büyük ilgi gördü. Çok sayıda vatandaşların izlediği gösterilere yabancı konukları katıldı. Almanya ve Güney Kore'den gelen misafirlere, Bursa Valisi Nihat Canpolat teşekkür etti.
Daha sonra protokol, öğrenciler ve vatandaşlar, bando eşliğinde Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbelerini ziyaret etti. Buradaki anıta çelenk konularak İstiklal Marşı okundu ve saygı duruşunda bulunuldu. Saygı atışı yapılmasının ardından Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbeleri ziyaret edilerek dua edildi.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Osman Gazi'yi anma ve Bursa'nın fethi şenliklerinin en iyi şekilde yapıldığını ifade ederek, "Atalarımız Bursa'yı büyük bir istekle fethetmişlerdir. Başta Osman Gazi, Orhan Gazi olmak üzere binlerce ecdadımız burayı almışlar, Mustafa Kemal Atatürk ise İstiklal Savaşı'nda bu güzel şehri yeniden kurtuluşa erdirmiştir. Bursa, tarihi açıdan büyük bir yere sahiptir.

Önemli bir başkenttir. Bizler de bu güzel günleri anmak ve Bursa'ya yakışır şekilde kutlamak için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

Milletvekili Faruk Ambarcıoğlu da bir konuşma yaparken, daha sonra Balabanbey Kalesi'nde de bir tören yapıldı. Kutlamalar çeşitli faaliyetlerle gün boyu devam edecek.

.
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2006 Perşembe 19:09:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?