2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Osmanmgaziyi anma şenlikleri

Osmangazi Belediyesi, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'yi anmak için 4 gün sürecek bir şenlik gerçekleştirecek.

İlki geçen yıl düzenlenen 'Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri'nde Türkmen ve Yörük köylerine geziler düzenlenecek. Bu yıl yüzlerce kişinin ziyaret edeceği şanslı köy ise, şehir merkezine 35 kilometre uzaklıktaki 60 haneli Seferiışıklar Köyü olacak. Köy halkı, 6 Nisan tarihinde köye gelecek olan yüzlerce misafiri ağırlamaya hazırlanıyor. Bu arada Türkmen köyü olan Seferışıklar'ın sözlü ve yazılı kültürü bir kitapçıkta toplanıyor. Osmangazi Belediyesi APK Müdürlüğü Tarihi Çevre Koruma ve Uygulama Bürosu tarafından hazırlanan kitapçık, köyün bugüne kadar korunmuş değerlerini yok olmaktan kurtaracak.
Köy meydanında gerekli düzenlemeler yapılarak, çeşmeler ve tuvaletler Onarılırken, halk da evlerinin cephelerine, bahçelerine çeki düzen veriyor. Köy halkı Türk misafirperverliğini göstermek için imece usulüyle çalışıyor. 6 Nisan tarihinde Tophane Meydanı'ndan otobüslerle şenliğe katılacak olanlar köye taşınacak. Davetliler köy girişinde davul-zurna eşliğinde törenlerle karşılanacak. Karşılama töreninin ardından davetliler, her biri yüzyıllara meydan okumuş evlerin arasında yürüyerek köy meydanına ulaşacak. Kortej, köyün kurucusu olduğu ifade edilen Orhan Gazi'nin silah arkadaşlarından Gözcü Mahmud Gazi'nin de türbesinin bulunduğu mesire alanına yürüyecek. Önünden dere akan, ağaçlarla çevrilmiş, Uludağ'ın tabii zenginliklerini gözler önüne seren mesire alanına gelindiğinde, açılış konuşmaları yapılacak. Ardından da köy halkının taş fırınlarda pişirdiği köy ekmekleri ile yöreye özgü yemekler ikram edilecek.
Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Seferiışıklar Köyü'ne düzenlenecek olan gezinin ekonomik anlamda zor şartlarda yaşayan, bir taraftan da gelenek ve göreneklerini yaşatarak kültürlerine sahip çıkan bölge halkına büyük moral olacağını ifade etti. Altepe, Bursalıları 6 Nisan tarihinde bu geziye katılmaya davet etti.

.
Yayın Tarihi : 24 Mart 2006 Cuma 20:03:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
faruk yıldız IP: 88.245.7.xxx Tarih : 24.03.2007 16:06:08
köyleri yaşatmalı ve köyleri untmamalıyız