2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Sanayide elektiriğe yüzde 25 zam geldi

Sanayide kullanılan elektriğe dengeleme ve uzlaştırma yönetmeliği ile yüzde 25 zam yapıldığını belirten Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erdal Aktuğ, otoprodüktör şirketlerinin sanayici yerine devlete yüksek fiyatla elektrik sattığını, bunun sonucunda ise 500 sanayi kuruluşunun zor durumda kaldığını söyledi.
 
Erdal Aktuğ, 1 Temmuz'da yaşanan elektrik kesintisinin ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından çıkarılan Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği ile otoprodüktör şirketlerinin gündüz 112 bin liradan devlete sattıkları elektriği 132 bin liraya, gece ise ortalama 30 bin liraya sattıkları elektriği 132 bin liraya çıkardığını hatırlatarak, "Sanayi kuruluşları otoprodüktör yerine Tedaş'tan enerji almak istediler. Ancak Tedaş da enerji vermeyince firmalar zor durumda kaldı. Yüzde 10 zam yerine, üstü örtülü gizli bir operasyonla yüzde 25 zam yapıldı" dedi.
 
Sanayide elektriğe yüzde 25 oranında gizli zam yapıldığını iddia eden Aktuğ, düzenlediği basın toplantısıyla dengeleme ve uzlaştırma adı altında üreticinin ve vatandaşın zarara sokulduğunu söyledi. Otoprodüktör şirketlerinin zam yapması dolayısıyla sanayicilerin buradan enerji almaktan vazgeçtiğini, otoprodüktörlerin tam kapasiteyle ürettiği enerjiyi Tedaş'a sattığını anlatan Erdal Aktuğ, "500 sanayi kuruluşu, Tedaş'a yöneldi. Ancak Tedaş da elektrik vermeyince konu EPDK'ya gitti. İlgili kanunda, 'Tedaş, satış yapmakla yükümlüdür' deniliyor. Otoprodüktör tarafından 10.77 Yeni Kuruş'tan fatura edilen sanayi tarifesi Eylül ayından itibaren 13.46 Yeni Kuruş'tan fatura edilecek. Örtülü olarak yüzde 25 zam yapılmış oluyor. 1 Temmuz elektrik kesintisinden sonra Türkiye'de elektrik tarifeleri alt üst etme operasyonuyla zamlandı. Fiyatlar ise üreticiler tarafından belirlenen vahşi bir hal almıştır. Bu durumdan en büyük zararı sanayici ve vatandaş ödeyecektir" dedi.
 
Elektrik dağıtımının özelleşmesine de temas eden Aktuğ, "Devlet 20 elektrik dağıtım bölgesinin tarifelerini onaylayarak 30 yıllığına lisanslarının verilmesi kararını aldı. Ancak elektrik kesintisinde özel sektöre söz geçiremeyen devlet, özelleştirme sonrası kesintilerde nasıl bir yaptırım uygulayacak" diye konuştu.
 
Aktuğ, oda olarak 21 Eylül günü As Merkez'de "Elektrik kesintileri ve enerji" konulu bir panel düzenleyeceklerini, panele Emo Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, Elektrik Mühendisi Mümin Ceyhan, Bis Enerji Genel Müdürü Fırat Arparslan ve Teiaş APK Daire Başkanlığı İletim Planlama Müdür Yardımcısı Osman Ok'un katılacağını söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2006 Salı 15:11:23
Güncelleme :19 Eylül 2006 Salı 15:26:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?