2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Sanayinin gazı kesildi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, çoğunluğu Bursa'da bulunan Güney Marmara'daki 40 otoprodüktör şirketten ikisi dışında tümünün doğalgazının dün itibariyle kesildiğini bildirdi.

Mahmut Yılmaz, ithalatın yüzde 6'sını karşılayan ve tüketimde ilk sıralarda yer alan Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarda doğalgazın kesilmemesi için hükümet ve bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduklarını belirterek, "Eğer gaz kesilirse, üretimde, istihdam ve ihracatta büyük sıkıntılar yaşanır.

Bazı kuruluşlar, yemek fırınının altına aç kapat gibi gazı kesemiyorlar. Devam eden prosesler var, bazı stratejik önemdeki işyerlerinde gazın kesilmesi, 10 günlük, hatta 1 aylık üretime ara vermek anlamına geliyor" dedi.

Enerji sıkıntısıyla ilgili B Planı bulunmamasını da eleştiren Mahmut Yılmaz, "Bugün 11.00 itibariyle sanayide gazın kesileceğini söylediler. Ancak girişimlerimiz sonucu gerçekleşmedi. Sanayide doğalgazdan üretim yapan tesislerde doğalgazı keseceklerini söylediler. Bizim için çok zor.

Doğalgazdan elektrik üreten otoprodüktör şirketlerde gaz kesildi. Elektriği ulusal sistemden alabiliriz. Ancak doğalgazın yerine ikame edilecek bir şey yok. Bu sanayinin, üretiminin durdurması demektir. Biz, kesintisiz tarifeden hizmet alıyoruz. Bu tarifenin asıl amacı, anlamı budur.

Yani her durumda devletin bu kesintisiz miktar kadar stokta bulundurması gerekirdi. Ama buna rağmen gaz kesilecek deniliyor. Bazı stratejik öneme sahip sanayi kuruluşları, yemeğin altını aç kapat gibi üretimi durduramaz ki. Devam eden prosesler var. Çok büyük sıkıntılar yaşayacağımızı söyledik. Siyasiler, BOTAŞ bakanlık nezninde gazın kesilmemesi için girişimde bulunduk.

Tehlike mevcut ama halloldu gibi görünüyor. Ukrayna'dan gelen problemin, hükümetin girişimleriyle hallolduğu yönünde de bilgiler açıklandı" diye konuştu.

Doğalgazın depolanmasıyla ilgili acilen teşebbüste bulunulmasını da isteyen Yılmaz, "Marmara Ereğlisi'nde 10-15 günlük depolama imkanı var. Ancak Avrupa'da tüketim daha fazla olmasına rağmen depolama imkanları daha fazla.

Gazın depolanmasıyla ilgili devlet kendi imkanlarıyla ya da özelleştirme yoluyla acil olarak tedbir almalıdır. BOTAŞ'ın özelleştirilmesini istiyoruz. Sadece gaz alım satımı değil, bütün kontratların, tedariklerin, nakil işlemi, depolama, toptan perakende satışın özelleşmesi lazım. Sadece şehir içi dağıtımları özelleşti.

Ama bu yeterli değil. BOTAŞ ihale etsin, gaz stok sahaları yapılsın. Bugün 22-23 milyar metreküp ithalat yapıyoruz. Bu 40 milyar metreküpe ulaşacak. Bu enerjiden de vazgeçemeyiz. Çünkü gaz kanımıza kadar girmiş durumda. Avrupa bizden daha çok tüketim yapıyor. Ancak bir sıkıntı yok.

Ayda 30 trilyon lira ödeyen Bursa Organize Sanayi Bölgesi ithalatın yüzde 6'sını tüketiyor. Bir tüketici olarak gazın neden kesildiğini de gerekçeleriyle yetkililerden yazılı olarak öğrenmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2006 Perşembe 17:07:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?