1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sanayiye doğal gaz verildi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, 2 gündür doğalgaz verilemeyen Güney Marmara'daki 38 çevrim santraline öğle saatlerinden itibaren yüzde 50 kapasiteyle gaz verilmeye başladığını söyledi.

İki gündür mühürlü olan çevrim santralleri de gazın verilmesiyle birlikte öğle saatlerinde çalışmaya başladı.

Doğalgazın BOTAŞ tarafından kesilmesiyle 2 gündür zor günler geçiren Bursa'daki çevrim santralleri gaza kavuşmanın sevincini yaşıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, 2 günlük sıkıntının ardından otoprodüktörlere yüzde 50 kapasiteyle gaz verilmesine ilişkin tebligatın kendilerine ulaştığını belirterek, "Tahmin ediyorum ki bu rakam kısa sürede yüzde 100'e ulaşacaktır. Diğer otoprodüktörler de devreye girecek, o yüzden çok sevinçliyiz. Belki eşeği baştan kaybettirdiler, şimdi buldurdular. Ama netice hasıl olduğu için mutluyuz" dedi.

Güney Marmara'daki 38 çevrim santralinin gazının kesilmesinin sıkıntısını yaşadıklarını kaydeden Yılmaz, "Yaklaşık 250 sanayi kuruluşunu besleyen Organize Sanayi Bölgesi'ndeki BOSEN ve Zorlu Enerji'nin doğalgazı kesilmişti. BOSEN 1 milyar 200 milyon, Zorlu ise 1 milyar megawatt/saat yıllık enerji üretimi yapıyor. Burada 2 günlük zarar söz konusu; ama Türkiye genelinde bu rakam çok daha büyük. Bu yalnız parasal zararla ölçülmemelidir. Bunun ekonomiye olan katkısı çok önemlidir. Burada kimse bu elektriği toprağa bağlamıyor, yemek pişirmiyor. Bu enerji, sanayide üretimde kullanılıyor. O yüzden Türkiye'nin zararı büyük" diye konuştu. Her kış aynı problemle karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

"Bundan sonraki kışlarda aynı meselelerle uğraşmak yerine önerilerimiz olan gazın stoklanması ve tedariki konusundaki önerilerimize uyulmalıdır. Mavi Akım benzeri projeler devreye alınmalıdır. Depolamayla alakalı da Tuz Gölü ve Marmara Ereğlisi'ndeki depolama tesisleri bir an önce devreye alınmalıdır."

BOSEN A.Ş. Genel Müdürü Erdem Aladağ ise, yetkililerin bugün öğle saatlerinde mühürleri sökerek üretime başladıklarını ifade ederken, "Devletin doğalgaz veren kurumu BOTAŞ gazımızı kesiyor. Sanayi kuruluşları da sanayi elektriğinden kullanmak zorunda kalıyor. TETAŞ ise bunun cezasını işletmelerden kesiliyor. Sanayi elektriği kullanıldığı için firmalar elektrik ücretlerini 2 katı cezalı olarak ödüyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 16:50:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?