5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Şehrimizi sahiplenmiyoruz

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa halkının kentle olan duygusal bağları, davranış biçimleri, geldikleri yörelerle ilgili bağları, geldikleri yöreden şehre taşıdıkları değerleri, nesiller arası iletişimi, kültürel farklılaşma, sosyal bütünleşme gibi konularda araştırma yaptı.

"Bursa'da Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci" adı verilen araştırmaya göre, Bursalılar'ın en temel özellikleri sıcak kanlı, hoşgörülü, misafirperver, saygılı, dürüst ve kültürlü olmaları.

"Bursa'yı ev düşünürsek, kendinizi bu evin nesi gibi görüyorsunuz?" sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 70'i "Ev sahibi olarak görüyorum" cevabını verdi.

Araştırmada, insanların yerlere tüküren kişilerle karşılaşma durumları da ele alındı. "Zaman zaman Bursa'da yere tüküren insanlarla karşılaştınız mı?" sorusuna kişilerin yüzde 85.8'i "evet", yüzde 14.2'si "hayır" cevabını verdi. Bu verilere göre, halkın çoğu kendisini Bursa'nın ev sahibi olarak görüyor, ancak evini temiz tutmuyor.

Araştırmaya göre, yere tükürenleri ikaz etmeyenlerin oranı yüzde 57.7 iken, ikaz edenlerin oranı ise 27.4. Yürürken sokağa veya arabasının camından ya da evinin camından yere çöp atan insanları ikaz etme oranı yüzde 31.6, etmeyenlerin oranı ise yüzde 48.8. Kimi zaman ikaz edenlerin oranı ise 19.6 civarında.

"Günaydın", "Hayırlı sabahlar", "İyi günler", "Nasılsınız", "Teşekkür ederim" gibi nezaket ifadelerini her zaman kullananların sayısı toplu taşıma araçlarında yüzde 48.5, alışveriş yaparken yüzde 58.3, hiçbir zaman kullanmayanların oranı toplu taşıma araçlarında yüzde 7, alışveriş yaparken 3.6 civarında. Genel anlamda bakıldığında, sosyal mekanın sağladığı sonuç olarak iletişimin yoğun olarak yaşandığı yerlerde nezaket ifadelerinin kullanılma oranı yüksek. Bursalılar'ın sinema, tiyatro, konser, panel, sergi gibi faaliyetlere ilgisi ise az.

Bursalılar'a ayrıca "Bildiğiniz en ünlü Bursalı kimdir?" sorusu yöneltildi. Yüzde 52.3 ile Zeki Müren ilk sırayı alırken, yüzde 7.3 ile Cavit Çağlar ikinci, yüzde 3.7 ile Osmangazi üçüncü sırayı aldı. Bursa denilince akla gelenin ilk ne olduğu sorulduğunda ise tüm yaş grupları 'Yeşil Bursa' cevabını verdi. Diğer akla gelenler ise şeftali, Uludağ, kestane şekeri, tarihi eserler, güzellik, türbeler oldu.

Yaş gruplarında farklılık gösteren Bursa'nın özellikleri, cinsiyete göre ele alındığında, 'Yeşil Bursa' unvanı iki cinsiyette de ilk akla gelen olurken, şeftali erkeklerde 9.6, kadınlarda 8.3; Uludağ kadınlarda yüzde 5.8, erkeklerde 9; kestane şekeri her iki cinsiyette de eşit oranda akla geldi. Tarihi değerlerin daha çok erkeklerin, türbelerin ise bayanların aklına geldiği ortaya çıktı.

.
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2005 Pazartesi 13:44:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?