5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Sismik hareketlere duyarlı vana yok

Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Vahap Sınmaz, doğalgaz patlaması sonucu Tuna Mahallesi'nde çıkan yangının bir gerçeği gözler önüne serdiğini belirterek, "Bursa doğalgaz şebekesinde sismik hareketlere duyarlı ve otomatik olarak şebekeyi kesen vana sistemlerinin olmadığı görülmüştür. Muhtemel bir depremde büyük felaketler yaşanabilir" dedi.

Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve Tüm-Bel Sen Bursa Şubesi yetkilileri, ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında, Pazar günü doğalgaz patlaması sonucu çıkan yangında görülen eksiklikleri ve hataları açıkladı.

Çıkan yangın sonucunda Bursa doğalgaz şebekesinde sismik hareketlere duyarlı ve otomatik olarak şebekeyi kesen vana sisteminin olmadığının görüldüğünü söyleyen Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Vahap Sınmaz, doğalgaz yangınlarının söndürülmesi için gerekli eğitimi almış itfaiye personelinin ve yangın söndürme cihazlarının temin edilmesinin mecburi olduğunu ifade etti.

Bursa'nın 1. dereceden deprem bölgesi olduğunun ve doğalgaz şebekesine sahip olan bir kent olduğunun altını çizen Sınmaz, "Kuşkusuz doğalgaz şebekesi deprem esnasında kent açısından büyük tehlike oluşturmaktadır. 1999 depreminden sonra yapılan araştırmada, Bursa doğalgaz şebekesinde sismik hareketlere duyarlı ve otomatik olarak şebekeyi kesen vana sistemlerinin olmadığı görülmüştür.

Doğalgaz yangınları en tehlikeli yangın türü olan D sınıfı yangınlardan sonra gelen C sınıfı yangınlara girmektedir. Doğalgaz yangınlarının söndürülmesi için gerekli eğitimi almış itfaiye personelinin ve yangın söndürme cihazlarının temin edilmesi zorunludur. Bir itfaiye hortumunun yangın esnasında su pompasından aldığı basınç 8 bardır.

Bu kadar yüksek basıncı ancak 3 personel tutabilmektedir. Dolayısıyla bir itfaiye aracında bulunması gereken personel sayısının en az 3 olması gerekmektedir. Bu sayı hem yasalarla hem de uluslararası standartlarda kabul edilmiştir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 15:05:52
Güncelleme :12 Ekim 2005 Çarşamba 12:22:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?