1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sivil toplum örgütleri temsilcilerinin tepkisi

Bursa'da çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Meclis'te görüşülecek olan Tohumculuk Yasa Tasarısı'na tepki gösterdi. Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Ahmet Atalay, genetiği değişime uğramış tohum üreten çok uluslu firmaların IMF ve Dünya Bankası'nı kullanarak Türkiye'ye baskı yaptığını öne sürdü.
 
Nilüfer Yerel Gündem Evi'nde düzenlenen basın toplantısında sivil toplum örgüleri temsilcileri adına açıklama yapan TMMOB Bursa İKK Genel Sekreteri Ahmet Atalay, genetik değişime uğratılmış tohumları üreten çok uluslu firmaların bütün dünya tarımını ellerine geçirmek için IMF ve Dünya Bankası gibi büyük finans kuruluşlarını kullanarak yerel hükümetlere baskı yaptıklarını ileri sürdü. Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) bağlı enstitüler aracılığıyla yürütülen çalışmalara yeni yasayla son verileceğini ve tohumların üretilip çiftçilere dağıtıldığı sistemin ortadan kalkacağını öne süren Atalay, "Ülkemizin tarım sektöründeki tohum üretimini ve satışını özelleştiriyorlar. Kendi yerel tohumunu ve çeşitliliğini giderek kaybeden çiftçilerimiz 1 kilo domates tohumunu 18 ile 20 bin dolara almak zorunda bırakılıyor. Ayrıca, Türkiye'ye her yıl 2 milyon tona yakın genetiği değiştirilmiş mısır, soya ve pamuk hiçbir denetime tabi tutulmadan giriyor. Bunlar işlenip 800 çeşidin üzerinde yeni ürün olarak tüketici sofrasına getirilmektedir. Türkiye'de dağıtımı yasak olan genetiği değiştirilmiş ürünler, bu yasayla serbestleştirilecek ve yabancı şirketler kaynağı ülkemizde olan tohumu bio teknik yöntemlerle işleyerek patentleyeceklerdir. AB uyum paketi içerisinde görüşülen bu yasanın çıkması halinde, kamu tohumculuğu tarım alanından çekilecek ve yerini yeni şirketler alacaktır" dedi.
 
Çiftçilerin yıllardır bilgi ve birikimleriyle ıslah ettikleri tohumlar üzerindeki hakları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirten Atalay, "Genetiği değiştirilmiş tohumların güvenilirliğinin uluslararası bir düzeyde yetkin bir bilim kurulu tarafından temin edilmeden serbest dolaşımını ve ticarileştirilmesini çevre ve halk sağlığı açısından sakıncalı buluyor, yasa tasarısının geri çekilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2006 Salı 15:34:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?