1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Stratejik plan açıklandı

Belediye Kanunu gereği 50 bin nüfusun üzerindeki belediyelerde hazırlanması gerekli olan 3 yıllık stratejik plan, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanarak kamuoyuna sunuldu.

Tayyare Kültür Merkezi'ndeki plan sunumunda konuşan Başkan Hikmet Şahin, silgilerin kalemlerden önce tükenmemesi için, stratejik planı yol haritası olarak kullanacaklarını söyledi. Şahin, "Belediye hizmetlerinin hızını, şehrin büyüme hızının üzerine çıkarttık. Bursa'yı bir marka şehir yapmak için büyük projeleri hazırlayıp, kısa sürede hayata geçiriyoruz. Söylem değil, eylem yapıyoruz. Kirlenen derelerden kurtulmak için arıtma tesislerimiz kısa sürede devreye girecek. Tarihi eserleri gölgeleyen kötü binalardan kurtulmak için çalışmalar yürütüyoruz. Ulaşılabilir Bursa için kavşak inşaatlarını hızla tamamlıyoruz. Bursaray B etabını bitiriyoruz. Teleferik yenileniyor, İstanbul'a hızlı feribotla ulaşım 75 dakikaya iniyor. Bu stratejik plan bir yol haritası, pusuladır. Hatalı iş yapıp silgiyi kullanmamak için bize kılavuz olacaktır" dedi.

Stratejik planda BUSKİ'nin büyükşehir sınırlarına yeni giren ilçelerde bin 600 kilometre kanalizasyon ve yağmur suyu hattı yapması, arıtma tesislerine deşarj edilecek 2 bin 350 kilometrelik atık su hattının yüzde 85'inin tamamlanması, içme suyu kaybının yüzde 25'in altına çekilmesi, 12 kilometrelik tesis ile pınarların ıslah edilmesi, mevcut atık su arıtma tesislerinin 2. kademe ünitelerinin tamamlanması yer aldı.

Kültürel faaliyetlerde, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi yapımının 2008'e kadar bitirilmesi, Teleferik Projesi ve Fevzi Çakmak Kültür Merkezi'nin 2007 sonuna kadar tamamlanması, Defterdarlık binasının Kent Müzesi'ne dahil edilmesi hedefleri bulunuyor. Gönüllü itfaiyecilik teşkilatının kurulması, 2009 sonuna kadar 27 itfaiye aracı alınması, Afet Koordinasyon Merkezi'nin şehrin ana arterlerini kamerayla takip edecek tarzda elektronik sistemlerle donatılarak hizmete alınması planlanıyor. 7 mini itfaiye istasyonu ve 2 büyük itfaiye binasının yapılması düşünülüyor.

Ulaşım ve trafik alanında ise, kentsel trafik yönetim projesinin tamamlanarak merkezi sinayalizasyon sistemine geçilmesi hedefleniyor. 3 yılda toplam 13 kavşağın, her yıl 4 adedi bitirilerek yapılması planlanıyor. 2009'a kadar ise, 14 yeni yol yapılması, 6 caddenin de yeniden düzenlenmesi düşünülüyor. Tüm taşıma aktörlerinde elektronik bilet sistemine geçirilmesi, Bursaray etaplarının bitirilmesi ve hızlı feribot faaliyetlerinin geliştirilmesi planlanıyor.

Yılda 50 bin adet süs bitkisi, 15 bin adet ağaç dikilmesi, 2 adet yeni kent meydanı tanzimi, başta Kültürpark'ın rehabilitasyonu olmak üzere 7 projenin de uygulanmasıyla pasif yeşil alanların aktif olarak kullanılması hedefleniyor. 25 binlik plan doğrultusunda 5 binlik planların 2007 sonuna kadar hazırlanması, mevcut imar planların sosyal donatı alanları açısından analizinin tekrarlanması kararlaştırıldı. Yılda 6 rapor ile hava ve gürültü kirliliğinin takibi yapılacak, kent girişlerinin estetik düzenlemeleri takip edilecek. Çöp sularının arıtılması yeni tesislerle sağlanacak, atık çamurları, tıbbi atıkların bertarafı yapılacak.

Koruma Uygulama Denetim Bürosu kurularak, tarihi miras ve tabiat varlıklarının envanteri çıkartılacak. Koza, Geyve ve Pirinç Han etrafları temizlenerek, çevre düzenlemeleri yapılacak. Muradiye Kültür Alanı tamamlanacak. Bilişim alt yapıları yenilenecek, Bursa'yı tanıtıcı güncel bir web sitesi, 5 bin kitap broşür basılıp, e-belediye uygulamasına geçilecek, dijital imza kullanılacak.

.
Yayın Tarihi : 27 Mart 2006 Pazartesi 19:14:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?