1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Travesti derneğine kapatma istemi

Bursa Valiliği'nin, travestiler tarafından kurulan Gökkuşağı Derneği'nin kapatılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurmasına, İnsan Hakları Derneği tepki gösterdi. 

İnsan Hakları Derneği Bursa Şubesi Başkan Abdülaziz Akyol, "Cinsel yönelim farklılığının hastalık olduğu düşüncesi ve iddiası, Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınlamış olduğu raporlarla yıllar önce kesin bir şekilde boşa çıkartılmıştır. İnsanlar cinsel yönelimlerinden dolayı toplumdan ve sosyal hayattan dışlanmaktadır" dedi. 

Eşcinsel, gay, lezbiyen ve travestilerin artık kendi örgütlerini kurarak, hak ve özgürlükleri için mücadele edeceklerini belirten Akyol, "Bu durum, toplum ve eşcinseller arasındaki duvarın yıkılmasının olmazsa olmaz bir şartı olarak görülmelidir. İlk adımlar İstanbul ve Ankara'da atıldı. Ardından Bursa'da Travestileri, Transeksüelleri, Geyleri, Lezbiyenleri Koruma, Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği (Gökkuşağı) kuruldu. 

Gökkuşağı Derneği, her fırsatta, eşcinsellerin sosyal güvencelerinin nasıl sağlanması gerektiği, iş güvencesi ve birçok sorun hakkında yetkililere ortak proje teklifinde bulunuyor. Yapılan tüm çalışmalara rağmen Bursa Valiliği, bu talepleri değerlendirmek yerine, Gökkuşağı'nın kapatılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Sorunu tüm boyutlarıyla ortaya koyup çözme iradesi göstermek, yerine eşcinselleri yok saymak, hiçbir olumlu sonuç doğurmayacaktır" diye konuştu. 

Gökkuşağı Derneği Başkanı 'Öykü' takma adlı Ömer Evren ise, Bursa Valiliği'nin başvurusunda, travestiliğin fuhuşla açıkça özdeşleştirildiğini öne sürerek, "Dernek tüzüğümüz, daha önce kapatılması talebi yargıdan dönen Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği'nin (Kaos GL) tüzüğüyle neredeyse aynı. Yasal sürecin sonucunu bekliyoruz. Ama eğer dava açılır ve kapatma kararı çıkarsa, sonucu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürmeye kararlıyız" dedi.
.
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2006 Perşembe 16:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sibel öztürk IP: 88.240.153.xxx Tarih : 20.07.2008 01:53:30

benim babamı bi travesti bıçakladı ama yinede toplumumuzda böyle bi kesim olduğunuda kabul etmek gerek