1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Travesti derneğini kapatma istemine red

Bursa Valiliği İl Dernekler Müdürlüğünün travestiler tarafından kurulan “Travestileri, Transeksüelleri, Geyleri, Lezbiyenleri Koruma, Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği'nin (Gökkuşağı) kapatılması istemiyle Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvurunun reddedildiği bildirildi.


Derneğin avukatı Ayşe Batumlu, dernek Başkanı Ömer Evren ve dernek üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Bursa Valiliği İl Dernekler Müdürlüğünün, “Amacı ve konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla dernek kurmak, yasak dernek kurmak ve bu amaçla suç teşkil eden fiileri gerçekleştirmek” iddiasıyla Gökkkuşağı derneğinin kapatılması istemiyle 16 Mayısta Cumhuriyet Başsavcılığına dava açtığını hatırlattı.

Batumlu, örgütlenme hakkının en temel insan haklarından bir tanesi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“(Özellikle toplumda 'öteki' pozisyonuna düşürülen, gerek cinsel yönelimleri, gerek kimlikleriyle, gerek başka sebeplerle ikinci plana atılan insanların örgütlenmesinin önü açılmalıdır) dedik. Örgütlenme özgürlüğü insanların yüzyıllardır sürdürdükleri mücadelenin sonucudur. Bunun cinsel yönelimlere göre istisnası olamaz. Dernek bu sebepten kapatılacak olursa, Türkiye'nin de taraf olduğu İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne aykırı olacağını söyledik. Bunun üzerine yürütülen soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına ve derneğin kapatılması için dava açılmasına gerek olmadığına karar verildi.”

Dernek Başkanı Ömer Evren de bunun beklenen bir karar olduğunu, dernek olarak hukuka aykırı bir şey yapmadıklarını dile getirerek, “Karar da yanlış bir şey yapmadığımızı ortaya koydu” dedi.


AA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 16:32:25
Güncelleme :6 Ekim 2006 Cuma 16:52:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?