5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Türk ceza sistemine AB desteği

Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Avrupa Birliği (AB) işbirliğiyle ''AB Eşleştirme Projesi'' çerçevesinde düzenlenen ''Ceza Yargılamasında İşbirliğinin Geliştirilmesi'' seminerlerinin 4.'sü Bursa'da başladı.

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er, seminerin açılış töreninde, yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'nun AB standartları başta olmak üzere hukukun evrensel ilkeleri, yüksek yargı kararları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarının dikkate alınarak hazırlandığını söyledi.

Hukuk devletinin varlık nedeninin, insan haklarına dayalı, adil ve güvenli toplumsal düzen kurmak ve bunu kesintisiz şekilde sürdürmek olduğunu belirten Er, bu nedenle Ceza Muhakemesi Kanunu'nda ''güvenlik özgürlük içinde sağlanmalı'' esasının temel ilke olarak benimsendiğini vurguladı.

Er, kanunda hakim, savcı, avukat ve polisin rolünün ayrıntılı olarak belirlendiğini ve bireyin özgürlüğü çerçevesinde güvenliğin ön planda tutulduğunu anlattı.

Bursa Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ise, AB'ye üyelik yolunda emin adımlarla yürüyen Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve insan haklarında önemli aşamalar kaydedildiğini ifade ederek, 1 Haziran'da yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ceza adalet sisteminde önemli dönüşümü başlattığını söyledi.

Yeni kanunlarla insan hakları ve hukukun üstünlüğüne bağlı kalarak, adil yargılama sürecine ulaşmasının hedeflediğini ifade eden Çapkın, yargılama sürecinde görev alan kişi ve kuruluşlar arasında işbirliğinin tam sağlanması ve sağlıklı iletişim kurulmasının ise adil bir ceza yargılanmasının temelini oluşturduğunu kaydetti.

Proje çerçevesinde İtalya, Avusturya, Almanya ve Türkiye'den uzmanların yer aldığı çalışma grubunda yer alan Avusturyalı hakim Harald Tiegs ise, Türkiye'den gelen talep doğrultusunda, adliye ve emniyet teşkilatı arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla AB ve Türk yasalarının uyumunu sağlamaya çalışan çalışma grubu oluşturulduğunu hatırlattı.

Şu ana kadar yapılan seminerlerde, fikir alışverişinde bulunmaya mutlak ihtiyaç olduğunu gördüklerini ifade eden Tiegs, ''Yeni uygulamalar, yasal ve organizasyon olarak çok yeni. Gördüğüm kadarıyla savcı ve emniyet mensupları, yeniliklere oldukça açık. Seminerlerde gördüğümüz ilgiden oldukça memnunuz'' diye konuştu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkan Yardımcısı Müslüm Saylı da, 9 ayrı kentte bölgesel olarak düzenlenecek seminerde 2 binin üzerinde üst ve alt seviyede yöneticiye eğitim verileceğini kaydetti. BUTTİM Konferans Salonu'nda düzenlenen seminer, yarın sona erecek.

.
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2005 Salı 15:47:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?