2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

'Yargı tartışmalı hale geldi'

Bursa Barosu Başkanı Avukat Asude Şenol, yargının gerçekten bağımsız olmamasının, baskılara ve siyasi görüşlere açık hale gelmesinin, vatandaşın hukuk ve adalete olan güvenini yaraladığını söyledi.

Asude Şenol, Türkiye'de son aylarda üst üste yaşanan hukuk skandallarına, geride bırakılan bayram günlerinde Abdi İpekçi'nin katil Mehmet Ali Ağca'nın salıverilmesiyle bir yenisinin daha eklendiğini ifade etti.

Şenol, İstanbul'da bir üniversitede yapılması kararlaştırılan Ermeni konferansının mahkeme kararıyla durdurulmasının, gazeteci Hrant Dink'in bir yazısı sebebiyle hapis cezasına mahkum edilmesinin, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın ve arkadaşlarının yargılandıkları davada tutuklanmalarının ve yazar Orhan Pamuk hakkında dava açılmasının, hem Türkiye Cumhuriyeti yasaları hem de evrensel hukuk normları açısından doğruluğu çok tartışılan kararlar olduğunu ileri sürdü.

Şenol, son olarak Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesinin, Türkiye'de yargıyı ve adaleti son ayların en çok tartışılan konusu haline getirdiğini belirtti.

Adalete olan güven ve inancın yitirilmesinin ülkeler ve milletler için en büyük tehlike olduğunu söyleyen Şenol, "Çünkü bu durumu, umudun tükenmesi gibi bir çaresizlik duygusu oluşturur. İnsanlar adalete, hukuka, mahkemelere güvenmezlerse neye tutunacaklardır? Bu bakımdan son günlerin hukuk tartışmaları bir süre sonra unutulan diğer tartışmalardan farklı ve çok boyutludur.

Bu konuya öncelikle sahip çıkması gerekenler ise yine hukukçular, hak arayan bireyi temsil eden avukatlar ve barolardır. Bursa Barosu'nun izleme alanı sadece Bursa değil, tüm Türkiye'dir. Ülkemizin hangi ilinde, hangi mahkemede olursa olsun, görülmekte olan davayı etkilememe ilkesine bağlı kalmak şartıyla hukuk adına hukuk dışılık ve keyfiliğe seyirci olmayacağımızı bir kez daha yineliyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2006 Salı 16:30:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?