5
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

2. Halk Kültürü Sempozyumu

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Muhsine Helimoğlu Yavuz, halk içinde önemli bir yere sahip masalların çocukları uyutmak için değil uyandırmak için olduğunu söyledi.

Uludağ Üniversitesi'nin 30. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 2. Bursa Halk Kültürü Sempozyumu'na katılan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Muhsine Helimoğlu Yavuz, olaylardaki olağanüstülüğü, yalın ve akıcılığı sebebiyle masalların, halk içinde önemli bir yere sahip olduklarını ifade etti.

Toplumsal baskının yoğun olduğu toplumlarda insanların hayatlarını yitirmeden düşüncelerini söyleyebilmek için masalları kullandıklarını kaydeden Yavuz, "İnsanlar, savaş çıkarıp yaşamlarını yitirme veya susup bastırarak da ruhlarını yaralama yerine, düşündüklerini ve doğru bildiklerini söylemenin yolunu sözlü anlatımlarda bulmuşlardır.

 Masallar, ürünü oldukları toplumların sosyo kültürel aynalarıdır. Onlar da bir toplumun tüm geleneklerini, göreneklerini, ekonomik yapısını, üretim-tüketim ilişkilerini, etik değer yargılarını bulabiliriz. Ama masallar bunları doğrudan değil de çoğu zaman bazı sembollerle, dolaylı olarak anlatırlar. Önemli olan gerçek yaşamla masal olayları arasındaki ilişkiyi kurabilmek ve onların üstündeki sis perdesini aralayabilmektir" dedi.

Masallara bilimsel yöntemlerle bakıldığında altında ileti yüklü, büyülü, olağan üstü ve bir o kadar da gerçek bir dünyanın durduğunun görülebileceğini dile getiren Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu sebeple masallar çocuklar için oluşturulmamışlardır. Zaten yoksul toplumların çocuklar için masal oluşturmak gibi bir lüksü de yoktur. Masallar, çocuk, yetişkin ayrımı gözetmeden bütün bir halkın eğitimi için oluşturulur. Masallar çocukları uyutmak için değil, uyandırmak için yazılmıştır. Çocuklar için değil çocuk toplumlar (gelişmemiş toplumlar) için oluşturulmuştur. Masallar tüm bir halkın yaşam macerasından damıtılmış, geçmişi değerlendirip güne ışık tutan geleceği yönlendiren altın damlalarıdır."

.
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2005 Çarşamba 20:50:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?