1
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Dünyanın en küçük evi restore edilecek

Bursa'da, 13.5 metrekarelik bir alanda 3 katlı olarak inşa edilen ahşap ev, Kültür Bakanlığı'nın talimatıyla Osmangazi Belediyesi tarafından kamulaştırılarak restore ettirilecek.

Eski Eserleri Sevenler Kurumu üyesi Ali Turan'ın Kültür Bakanlığı ve Tabiat Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na verdiği dilekçelerle yetkililer harekete geçerek, dünya mimari literatüründe yer alan evin kurtarılması için çalışmalar başladı. Bakanlık, Maksem Caddesi üzerindeki evin restorasyonu için her türlü tahsisatı ayırmaya hazır olduğunu bildirirken, Osmangazi Belediyesi mal sahibiyle anlaşma sağladı.

Zemin katında kapıdan girildiğinde antre, mutfak, ocak ve fırın olan evin orta katında salon, üçüncü katında ise yatak odası, dolaplar ve banyo bulunuyor.

Bina içindeki küpeşteli merdivenle üst katlara çıkılıyor. Tamamı ahşap aksamdan ve kerpiç tuğlalarla inşa edilmiş binanın ocak tarafından kara dolgu tuğla kullanılması dikkat çekerken, üçgen şeklindeki parsel üzerine inşa edilen evin mimari özelliği minamallik ve mekanın etkin kullanımı üzerine oluşturulmuş durumda.

Çökmek üzere olan bina için 1998 yılından bu tarafa yazışmalar yaptığını ifade eden Ali Turan, "Osmangazi Belediyesi ile Bursa Mimarlar Odası'nın bu binaya çökmeden sahip çıkmasını istiyorum. Kuruldan restorasyon için her türlü destek varken, Kültür Bakanlığı'nın da para yardımı için destek sözü verdiği bu bina kurtarılmalıdır.

Bina çöktükten sonra yeniden yapmanın hiçbir anlamı olmayacak. Dünya literatürüne girmiş bu sivil mimari örneği bina prosedür hızlandırılarak, çökmeden restore edilmelidir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2006 Perşembe 18:02:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?