5
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Hacivat öldü mü, öldürüldü mü?

"Tarihe Yön Veren Dahi" isimli kitabında Hacivat'ın hayatını anlatan tarih araştırmacısı Murat Kavaklı, yönetmenliğini Ezel Akay'ın yaptığı ve yarın çekimlerine başlanacak "Hacivat ve Karagöz Neden öldürüldü?" filminin senaryosunun gerçekle bağdaşmadığını ileri sürdü.

Kitabında Hacivat'ın vezir ve Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk mimarı olduğu, meşhur Yeşil Camii ve Türbesi'nin mimarı olduğunu belirten Kavaklı, bunun aksini iddia edenleri canlı yayında tartışmaya davet ederek, kamuoyunun bu konuya duyarlı olmasını istedi.

Türk temaşa sanatının önemli isimlerinden olan Hacivat'ın hayatını, "Tarihe Yön Veren Dahi" isimli kitabıyla kaleme alan yazar Murat Kavaklı, Hacivat hakkındaki ansiklopedilerde geçen klasik bilgilerin doğru olmadığını iddia etti.

Asıl adı Hacı İvaz olan Hacivat'ın I. Murat başta olmak üzere 4 padişaha vezirlik yaptığını belirten Kavaklı, fetret devrinde ise Osmanlı Devleti'nin yeniden toparlanmasında büyük emeği geçtiğini söyledi.

Hacivat'ın Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk mimarı ve tiyatro yönetmeni olduğunu ifade eden Kavaklı, Bursa'nın sembolü haline gelen Yeşil Türbe ve Yeşil Camii'nin de mimari olduğunu anlattı.

Hacivat'ın Yunanlılar'a mal edilmek istendiğini sözlerine ekleyen Kavaklı, resmi kaynaklara dayanan kitabındaki bilgilerle Hacivat'ı Türk milletine tescillediğini söyledi.

"Neredesin Firuze" filminin yönetmeni Ezel Akay'ın Hacivat ve Karagöz'ün hayatını beyaz perdeye aktarmak için yarın Orhaneli'nde kamera karşısına geçeceği "Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?" filminin senaryosunun gerçeklerle bağdaşmadığını savunan Kavaklı, "Hacivat Hacı İvaz Paşa'dır.

Bu konuda şok belgelere sahibim. İtirazı olanlar varsa herhangi bir televizyonda canlı yayında olmak şartıyla halkın gözü önünde ilgili kişilerle tartışmaya hazırım.

Bursa turizmi için çok önemli olan böyle bir filmin çekilmesinin taraftarı olduğunu ifade eden Kavaklı, "Fakat ben bu filmin tarihi gerçeklerle biraz bağlantılı olmasını isterdim. Filmin çekimlerine başlanacağını duyar duymaz yönetmen Ezel Akay ile görüşmek istedim.

Fakat ulaşamadım. Akay'dan filmin ansiklopedilerdeki bilgilere göre çekilmesinin yanlış olacağını belirtecektim. Gazetelere verdiğim beyanatlarla kendilerini uyardım. Bu film, güzel Bursa'mız açısından çok önemli olduğu için mutlaka çekilmesi gerekmektedir.

Senaryoda küçük değişiklikler yapılabilir umuduyla filmin çekiminden yaklaşık bir ay önce yönetmen yardımcısına kitabımı vererek, faydalanmaları konusunda yardımcı olmaya çalıştım" diye konuştu.

'HACİVAT ZAMANINDA AMAZON KADINLAR YOKTU'

Öncelikli olarak Hacivat'ın öldürülmek istendiğini, fakat çıkan veba salgını sonucu hayatını kaybettiğini anlatan Kavaklı, "Hacivat ansiklopedilerdeki gibi ömrü boyunca devlet ile çekişmemiş, ona sadık kalmıştır. Onun dönemindeki filmde amazon kadınların oynatılacağından bahsediliyor.

Hacivat zamanında amazon kadınlar yoktur. Amazonlarla Hacivat arasında yaklaşık 2 bin 600 yıl zaman farkı vardır. Onun postacılık yaptığı veya hovardalığı konusunda belge yoktur.

Hacivat, büyük bir devlet adamıdır. Diplomattır, mimar, mühendistir. Birçok ilkin babasıdır. Çok nüktedan olduğu doğrudur. Cömerttir. İyi bir komutandır. Böyle bir tarihi şahsiyet, alay konusu yapılmayı hak etmemiştir. Geçmişteki Karagöz metinlerinde Hacivat hiçbir zaman aşağılanmamıştır" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2005 Salı 12:48:52
Güncelleme :28 Ağustos 2005 Pazar 11:51:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?