1
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Kültür Bakanı Koç'tan İznik için söz

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, 3 medeniyete ev sahipliği yapan ve adeta bir açık hava müzesini andıran İznik'teki tarihi eserleri, devlet ve sivil toplum örgütlerinin imkanlarıyla ihya edeceklerini söyledi.

Bakan Atilla Koç, Bursa'nın İznik İlçesi'nde çeşitli incelemelerde bulundu. Ayasofya Müzesi, tarihi çini fırınları, I. ve II. Murat hamamları, Abdulvahab Sancaktari Türbesi, Süleyman Paşa Medresesi, Yeşil Camii, Eşrefzade Camii, İznik Müzesi ve Roma Tiyatrosu ile Dikilitaş'ı gezen Bakan Atilla Koç, bir ülkenin tarihinde bazı şehirlerin özel önemi olduğunu belirtti. Koç, Edirne, Bursa, İstanbul nasıl geçmişte Osmanlı'ya payitahtlık yapmışsa, İznik'in de böylesine mühim olduğunu, ancak İznik'in yalnızca Osmanlı açısından değil, daha önce burada yaşayan medeniyetler açısından da önemli bir yer olduğunu ifade etti. Bakan Koç, "Bu ilçemizde diriltilmesi ve ihya edilmesi gereken bir sürü eski eser var. Onları ihya etmek için bir çalışma başlattık" dedi.

Bakanlığın yanı sıra valilik, kaymakamlık, ÇEKÜL Vakfı ve yurt dışından bu hususta yardım yapan vakıfların imkanlarını nasıl seferber edebileceklerini araştırmak için İznik'e geldiğini belirten Koç, "Planlama yapacağız. Bu işler sabır işi. Yıllarca İznik'te ihmal edilmiş meselelerin 1-2 günde düzelmesi zor. Özellikle tarihi eserlerin ihyası meselesinde en büyük zorluklar rölevelerdir. Şimdi yeni mevcut durumun planlanması meselesi var ki, arkeolojik ve mimari açıdan en zor işlerden biridir. Lakin son zamanlarda lazer teknolojisi diye bir teknoloji çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bazı üniversitelerde bu teknoloji var. Yanlış hatırlamıyorsam, ÇEKÜL de yeni almış. Lazer teknolojisiyle 2 senede bitirilecek iş 3 ayda bitiyor ama en hızlı teknolojiler bile epey zaman alıyor. Bunlar yapılmadan herhangi bir restorasyona ve projenin tatbikine geçmek mümkün değil" diye konuştu.

Bu husustaki çalışmaları yaparken valilik, kaymakamlık, belediye, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket edeceklerini açıklayan Koç, "Ama sizlerden de sabır bekliyoruz" dedi.
Koç, arkeolojik kazılara geçen sene 8 milyon YTL harcadıklarını, bu sene de gereken kaynağı ayıracaklarını sözlerine ekledi. Bakana Coşkun Büyükçetin adlı atölye sahibi tarafından İznik çinisi hediye edildi.

.
Yayın Tarihi : 19 Mart 2006 Pazar 17:40:54
Güncelleme :19 Mart 2006 Pazar 17:49:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?