1
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Tarihi Balabanbey Kalesi restore edildi

Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi tarafından 1303 yılında yapılan, ancak aradan geçen zaman içinde yıkılan Balabanbey Kalesi restore edilerek, Bursa'nın fethi törenlerinde açıldı.

Geleceğin modern şehrini inşa ederken geçmişten kopmadan tarihi ve kültürel mirası korumayı ilke edindiklerini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Mollaarap Mahallesi'nde bulunan Balabanbey Kalesi'nin, Osmanlı'nın Bursa'ya yaptığı ilk eser olduğunu vurguladı. Keskin, böylesi güzel bir mekanda artık gönül rahatlığıyla Bursa'nın fetih kutlamalarının gerçekleştirileceğini belirtti. Keskin, Osman Gazi'nin ve oğlu Orhan Gazi'nin Bursa'nın fethinde kullandıkları Balabanbey Kalesi'ni restore ederek yeniden Bursa'ya kazandırmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğü'nün 26 Ağustos 2005 tarih ve 901 sayılı kararıyla projesine uygun bir şekilde onarılan Balabanbey Kalesi'nin çevresi de düzenlenirken, Osman Gazi'nin rölyefi de yapıldı.

Açılışa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya, Bursa Milletvekilleri Zafer Hıdıroğlu, Faruk Anbarcıoğlu, Vali Yardımcısı Bekir Ergök, Yıldırım Kaymakamı Ayhan Bayhan ile çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışta Bursa Mehter Takımı ve Yıldırım Belediyesi Gösteri Sanatları Topluluğu ile Kılıç-Kalkan Ekibi de gösteri yaptı.

.
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2006 Perşembe 20:38:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?