2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Tarihi Balıbey Hanı restore ediliyor

Bursa'da, 15. yüzyıl sonunda Fatih Sultan Mehmet döneminde Niğbolu Sancakbeyi olarak görev yapan Hamzabey'in oğlu Balibey tarafından yaptırılan, ancak günümüzde harabeyi andıran han, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor.

Bursa'nın en işlek caddesi olan Atatürk Caddesi üzerinde bulunan tarihi Balibey Hanı'nın restorasyonu bugün törenle başladı. Büyükşehir Belediye Başkan Hikmet Şahin, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe ve AK Parti İl Başkanı Hayrettin Çakmak ilk tuğlayı beraber koyarak, ilk harcı attı. Yıllardır bu tarihi mekanın önünden ilgisiz bir şekilde gelip geçtiklerini belirten Şahin, "Osmanlı döneminde 3 kat ve 64 odalı yapılan han aslına uygun olarak restore edilecek. Yıl sonu itibariyle restore çalışmaları bitirilecek. Üzerine bastığımız bu toprak, anıtlar, hanlar, hamamlar, hatıralar ve anlatılanlar çocuklarımıza iletilmek üzere bize bırakılan ecdat yadigarıdır. Bunların toplamı bir şehrin kimliğini, geleneklerini ve onu diğer şehirlerden ayıran özellikleri oluşturur. Dikkat etmeyebiliriz, günlük koşturmalarımız içinde fark etmeyebiliriz, ancak onlar vardır. İşte Bali Bey Hanı da yıllarca şehrin merkezinde olmasına rağmen fark edilmiyordu, fakat hep buradaydı. Fransa, Almanya, Hollanda, İspanya gibi Avrupa ülkelerine giden turistler her ne kadar modern binalarda alışveriş yapsa da, tarihi mekanları gezmektedirler. Turizmi kalkındırmak istiyorsak, tarihi mekanlara sahip çıkmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Balibey Hanı'nda çini, ipek, gümüş, havlu, halı satan dükkanların yanı sıra 2. katında antikacılar, bıçakçılar, sahaflar bulunacak. 1. katında geleneksel Türk yemekleri lokantası ve turizme yönelik bir kahvehane faaliyet gösterecek. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe ise, yıllardır ihmal edilen Balibey Hanı'nın restorasyonunun sevindirici olduğunu söyledi.

.
Yayın Tarihi : 22 Mart 2006 Çarşamba 19:09:28
Güncelleme :22 Mart 2006 Çarşamba 19:20:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?