2
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Ağar ABD Türkiye ilişkisini değerlendirdi

Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkiler zaman zaman dalgalanma göstermesine rağmen işbirliğinin devam edeceğini söyledi. Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin gerekli tecrübeye sahip olduğunu belirten Ağar, "Türkiye, iradesi ve gücüyle terörü yenebilecek noktadadır" dedi.
 
Çelik Palas Otel'de basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Ağar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesini değerlendirdi. Türkiye-ABD ilişkilerinin 50 yılı aşkın süredir her iki ülkenin menfaatleri doğrultusunda devam ettiğine temas eden Ağar, ''Türkiye-ABD ilişkileri, kişiden kişiye değişen ilişkiler düzeni değildir. Müşterek menfaatlerle müttefiklik içerisinde devam edecektir. Zaman zaman dalgalanmalar göstermişse de sonuç, bu coğrafyada bu ittifakın devamı olacaktır. Asıl olan, burada somut sonuçların ortaya çıkabilmesidir. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi NATO üyeliği, terörle mücadelede ortaya çıkan başarılı sonuçlar gibi, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının realize edilmesi gibi somut sonuçlara dayalı ilişkiler devam edecektir. Bu hükümet döneminde, böyle bir sürecin henüz işler olduğunu görmedik" dedi.
 
Türkiye ve ABD'nin terörle mücadelede işbirliğinde geçmişte olumlu sonuçlar elde edildiğini ifade eden Ağar, ''Bugünkü süreçte Türkiye, terörle mücadeleyi kendi insiyatifi, iradesi ve gücüyle yürütebilecek noktadadır; bu görevden, geçmişte olduğu gibi yine ikili dostane işbirliklerinin de desteğiyle, başarılı şekilde çıkma potansiyeline sahiptir'' diye konuştu.
 
Ağar, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in, TBMM AB Uyum ve Dışişleri Komisyonu üyeleriyle görüşmesinde ''TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesi ya da tamamen yasadan çıkarılması gerektiği'' hakkındaki değerlendirmeleriyle ilgili olarak, Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarını, evrensel hukuk talepleriyle örtüştürmek durumunda olduğunu kaydetti.
 
Cumhuriyet'in korkacağı hiçbir şey bulunmadığına işaret eden Ağar, ''Cumhuriyet, hiç kimseden, sözden, kitaptan korkmaz. Türkiye, tüm bu zorlukları aşar. Türkiye'den, başka aday ülkelerden ne talep ediliyorsa onun talep edilmesi lazım. Burada aslolan, Türkiye'nin ihtiyaçları ile evrensel hukuk arasındaki örtüşmeyi başarabilmektedir. Fransa'da bu konularda dava açma talebi ve yetkisi, Cumhurbaşkanlarına verilmiştir. Türkiye de bunun yolunu bulmalıdır'' şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 15:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?