1
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Tarım Bakanı Eker Bursa'da

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, modern sebze halinin temel atma töreni için geldiği Bursa'da, Fiskobirlik'in açıkladığı fındık fiyatları ile tarım ürünleri sigorta poliçesi ve köy bazlı tarım yatırımlarının desteklenmesi hakkında bilgiler verdi. 

Bursa Valisi Nihat Canpolat'ı makamında ziyaret eden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Haziran ayından bu yana uygulanan tarım ürünleri sigorta poliçesini anlattı. Tarımın dünyanın her yerinde olduğu gibi, tüm Türkiye'de de tabiat şartlarıyla paralel gittiğini anlatan Bakan Eker, "Geçtiğimiz yıllarda Bursa'nın Keles ve Orhaneli gibi dağ ilçelerinde dolu afeti yaşandı. Çiftçilerin zararlarını afet kapsamında ödedik. Sadece kendi dönemimizde değil, 2000-2001 yıllarına ait tabii afetlerin borçlarını da temizledik. Geçmişten günümüze kadar birikmiş 8.7 trilyon civarında bir afet borcu var. Bunun 4.5 trilyon lirasını ödedik. Geri kalanını da 1 hafta 10 gün içinde, tespit edilmiş hak sahibi çiftçilere ödeyeceğiz. Bu sene çiftçilerin bir daha böyle doğal afetlerle karşı karşıya kalmaması, sıkıntı yaşamaması için yeni bir uygulama başlattık. Tarım ürünleri sigorta kanunu çıkarttık. Bu Türkiye'de bir ilktir. 76 yıllık bir rüya gerçekleşti. Haziran ayı itibariyle uygulamaya girdi. 1 Haziran tarihi itibariyle de poliçeleri dağıtmaya başladık. Buna çok önemli bir destek veriyoruz. Vatandaşlarımız, çiftçilerimiz, ürünlerini iklim şartlarından ve afetteki kayıpla ilgili sigorta ettikleri takdirde, bu sigorta prim bedelinin yarısını biz devlet olarak hibe şeklinde ödüyoruz" diye konuştu. 

Eker, bu sene başlatılan köy bazlı yatırım projesiyle yine kırsal alanda üreticilerin kendilerinin yaptığı yatırımların yarısını hibe yoluyla karşıladıklarını söyledi. Bakan Eker, tarımsal üretim kooperatifleri ve üretici birliklerinin yaptıkları tarım ve hayvancılıkla ilgili ekonomik yatırımları da belli bir limitte olmak kaydıyla yarısını bakanlığın karşılayacağını bildirdi. Bu konuda 2006 yılında harcanacak paranın 280 milyon YTL olacağını anlatan Eker, tarıma büyük destek verdiklerini kaydetti. 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bursa İl Başkanlığı'nı ziyareti sırasında, açıklanan fındık fiyatlarından üreticilerin memnun olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Bakan Eker, "Şimdi biliyorsunuz fındık fiyatları hükümetin dışında, hükümetle hiçbir ilişki kurulmadan, hükümete sorulmadan Fiskobirlik tarafından ilan edilmiş fiyatlardır. Tamamen Fiskobirlik ile üreticiler arasındaki bir meseledir. Fiskobirlik özerktir. Bütün tarım satış kooperatiflerinde olduğu gibi, Fiskobirlik'in de borçları hükümet tarafından ödenmek suretiyle tasfiye edilmiştir. Fiskobirlik'in katrilyonlarca lira borcu vardı. Bu borçlar hükümet tarafından silinmiştir. Birlik borçsuz olarak özerk hale getirildi. Hükümet ile bugünkü fındık fiyatları arasında ilişki kurulması haklı bir tutum değildir" diye konuştu. 

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı'nın, 'Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları sebebiyle fiyatlar düşmüştür' sözlerini değerlendiren Bakan Mehdi Eker, "Başbakan ile bu konuda bir ilişkinin kurulması doğru değildir, çok haksızdır. Çünkü Başbakan fındık üreticilerinin durumunu dikkate almak suretiyle Fiskobirlik'in borçlarını kendisi silmiştir. Dolayısıyla oradaki amacımız sadece Fiskobirlik değil, Türkiye'deki fındık üreticilerinin Fiskobirlik üzerinden cezalandırılmamasıydı. O nedenle bu birlik rahatlatıldı, borçları ödendi. 2 katrilyona yakın borcu ödendi. Bu fındık üreticileri için Başbakan'ın aldığı bir karardı" şeklinde konuştu. 

Tarım Bakanı Mehdi Eker, daha sonra Görükle Beldesi yakınlarındaki Bursa Sebze Meyve Hali'nin temel atma törenine geçti. Bursa Valisi Nihat Canpolat, Bursa'nın sanayi şehri olarak bilinmesine rağmen topraklarının yüzde 40'ının tarım sahası olduğuna işaret ederek, "Bursa'da Türkiye ve dünyada rakipsiz tarım ürünleri üretiliyor. Tarım arazilerinin yarısı da sulanabilir haldedir. Domates salçası konusunda Türkiye'de rakipsiz olan Bursa, ihracatta da kiraz, kara incir ve armutla dünyanın birçok ülkesine ürün gönderiyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2006 Salı 16:26:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?