2
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Bakan Hüseyin Çelik Bursa'da

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye bütçesinden en büyük payın 17 katrilyonla eğitime ayrıldığını, ancak 20 milyon öğrenci için bu rakamın yeterli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Bakanlığın katkıları sayesinde geçen yıl Türkiye'de 1 milyon 800 bin bilgisayar satıldığını hatırlatan Çelik, "İnternet hizmetleri açısından Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 90'ına ulaştık. Önümüzdeki günlerde kablosuz internetle Çemişkezek Dağları'ndaki öğrencilerimizin de interneti olacak" dedi.

Bakan Çelik, çeşitli açılışlar yapmak, hayırseverler tarafından yaptırılan okulların protokollerini imzalamak ve müfredat değişikliğiyle ilgili toplantıya katılmak için geldiği Bursa'da, Vali Nihat Canpolat'ı ziyaret etti. Bakan Çelik, burada Nurettin-Gülten Kutlucan Lisesi, Turkticaret.net Bilişim Teknolojileri Meslek Lisesi, Has Asansör Meslek Lisesi'nin protokollerini hayırseverlerle beraber imzaladı.

İmza törenlerinde en büyük hazzı, hayırseverlerin yaptırdığı okullarla ilgili imzayı atarken yaşadığını ifade eden Çelik, "Hiçbir imza beni bu kadar heyecanlandırmıyor. Bursa iş adamları eğitime yüzde yüz destek verdi. Gençlerin istikbal mücadelesine büyük katkı sağladılar. Bursa, hayırseverlerin katkısı açısından Türkiye'de başı çeken illerden birisi. Allah bereket versin ki, bugünkü hasılat, açılışı yapılacak okulla 16 trilyon lirayı buluyor. Bizi en çok seven sektör bilişim sektörü. Bugün bir bilişim lisesinin de protokolünü imzalıyoruz. Geçtiğimiz yıl bizim de katkılarımızla bir milyon 800 bin bilgisayar satıldı. İnternet hizmetleri açısından öğrencilerin yüzde 90'ına ulaştık. Önümüzdeki günlerde kablosuz internet ağı sayesinde Çemişgezek Dağları'ndaki öğrencilerin de interneti olacak" dedi.

Hayırseverlere okulları ne zaman bitireceklerini soran Bakan Çelik, 2 yıl içinde bitirileceği cevabı üzerine, "2 yıla kim öle kim kala, belki ben 2 yıl sonra bakan olmam. Onun için bir yıl içerisinde bitirin, açılışına da gelelim" dedi.

Bakan Çelik, Bursa'ya Milli Eğitim ile ilgili gönderilen 7 trilyon liranın yeterli olmadığı ve 8 trilyon liraya daha ihtiyaç olduğu yönündeki bir soru üzerine, "Biz 275 trilyon lira illerimize yatırım parası ayırdık. 81 il var. Yıl içinde gelen ödenekler var. Bu meseleyi halletmeye çalışacağız" diye konuştu.

"BÜTÇEDEN 17 KATRİLYONLA EN BÜYÜK PAY EĞİTİME AYRILIYOR"

Bakan Çelik, daha sonra AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Çelik, müfredat değişikliği için 37 ilde toplantılar yaptıklarını, bugün Bursa'da da genel müdürler, daire müdürleri, Bursa'daki yöneticiler ve eğitimcilerle bunu tartışacaklarını ifade ederek, "Biz Milli Eğitim'i check-up'tan geçiriyoruz. Tamamıyla masaya yatırdık, sonra konsültasyon yapacağız. Aksaklıklar nedir onu tespite çalışıyoruz. Bakanlığıma bağlı 20 genel müdür 2 gün boyunca Bursa'da araştırma yaptı. Tespitler sonunda bakanlığımızın, büyükşehirlerin, il genel meclislerinin yapacağı katkılar olacak" şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, ödenek meselesi konusunda da Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinden söz etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın genel bütçeden 17 katrilyon lirayla en yüksek payı aldığını ifade eden Çelik, "Fransa'da milli eğitime yüzde 10 pay ayrılıyor. Bu da 86 milyar dolara tekabül ediyor. Benzer rakam Türkiye için 15 milyar dolar eder. Biz 17 katrilyon lira ayırdık. Ayrılan pay, bütçelerin büyüklüğüyle ilgili, gelişmişlik ölçüsünde pay ayrılabiliyor. Ama bana sorarsanız 17 milyar dolar 20 milyon öğrenci için yeterli değil" dedi.

Bakan Çelik, Bursa'nın dağ ilçeleri Orhaneli, Keles ve Büyükorhan'da öğretmen atamalarına öncelik verildiğini kaydederek, "Hakkari Şemdinli ile Çukurca ne ise, dağ ilçeleri de aynı önceliğe sahip olacak. İnegöl ile Büyükorhan bir olmayacak" diye konuştu.

Bakan Çelik, Cumhurbaşkanı Sezer'in irtica tehdidiyle ilgili yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Bakan Çelik, 2006-2007 eğitim öğretim yılının açılışında Başbakan Erdoğan'ın Bursa'da olacağını belirterek, "Birlikte Eğitim Vadisi'nin açılışını yapacağız. 2006-2007 eğitim öğretim yılının başlangıcı Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla Bursa'da yapılacak" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2006 Cuma 15:08:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?