2
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Enerji Bakanı Güler Bursa'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, kirazın da kömürün de önemli olduğunu söyleyerek, termik santrallerden vazgeçmeyecekleri mesajını verdi. 

Bursa'nın Orhangazi İlçesi'nde TOKİ ile tarafından yaptırılan 260 konutun tapularını dağıtan Bakan Güler, hükümet olarak hedeflerinin 250 bin konut olduğunu, Başbakan Erdoğan'ın bu projesinin kendilerini iktidara taşıyan en önemli eserlerden biri olduğunu belirtti. Güler, bakanlık olarak doğal gaz, elektrik ve diğer konularda önemli yatırımlar yaptıklarını, iktidar olduklarından beri elektrik kablolarını yer altına indirmeye başladıklarını hatırlattı. 

Göreve geldiğinde, elektrikle ilgili şirketleri 3 milyar YTL borçla devraldıklarını belirten Güler, "Bu şirketler zarar ediyordu, yeni yatırımları kendi parasıyla yapamıyordu. Biz 13 milyar YTL'nin üzerinde iş yaptık. Elektriğe her ay otomatik zam yapılıyordu. Biz bunu yapmadık. Kendi gelirlerimizle yatırım yaptık. Hem de vergi veriyoruz. Başarılı bir yönetimle enerjinin altyapısını oluşturmuş olduk. İktidara geldiğimizde yalnız 5 ilde doğal gaz vardı, şimdi 30 il ve ilçede doğal gaz kullanılıyor. Yakında bu 75'e çıkacak. 17 yılda doğal gaz boru hattı toplamı 5 bin kilometre idi. Biz onun üzerine 5 bin daha ekledik. Doğal gaz kullanımını artırıyoruz. Bununla kalmıyoruz, sadece Bursa'ya, kışın dar gelirli ailelere dağıtılmak üzere 52 bin ton ücretsiz kömür dağıttık. Bunun 10 tonunu kamyonlarla taşıdığımızı düşünün; 5 bin kamyon eder. Yani bu hükümet çok büyük sosyal politikalar yürütüyor. 3 yıldır elektriğe zam yapmadık. 300 kilovat/saat elektrik kullanan bir aileye bunun katkısı her gün için 5 ekmektir. Bizde öyle 'cek', 'cak' yok. Biz 'yaptık' diyoruz" dedi. 

Güler, doğalgaz zammıyla ilgili soruya, "Zamlar asgari şekilde yapılıyor. BOTAŞ zarar etmeyecek şekilde düzenleme yapıyor. Dünyada petrol fiyatları arttı, doğalgaz fiyatları da. Ama biz bunu en asgari şekilde yansıtmaya çalışıyoruz. Türkiye, doğalgazı Avrupa'da en ucuz kullanan ülkelerden biri. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Yanlış bilgilendirme var. Eski Sovyet ülkelerinde biraz daha ucuz ama onlarda da doğalgazın fiyatı artıyor" cevabını verdi. 

Bakan, Güler, "Termik santrallerle ilgili eleştiriler var. Hatta bu konuda 'bir sepet kiraz mı bir sepet kömür mü?' şeklinde benzetmeler var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Bu annenizi mi, babanızı mı daha çok seviyorsunuz demekle aynı. İkisi de önemli. Kömür de önemli, kiraz da önemli. Önemli olan en uygun çözümü bulmak. Bunun için çalışıyoruz" diye konuştu. 

AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Çelik de, hükümet olarak 3 yılı geride bırakırken çok önemli işler yaptıklarını, diğer siyasetçiler gibi seçim dönemlerde anahtarlar gösterip, boş vaatlerde bulunmadıklarını anlattı. Çelik, "Biz önemli çalışmalar yapıyoruz. Belki bugüne kadar pek belli olmadı ama 2006 açılış yılı olacak, kurdeleler kesilecek, anahtarlar verilecek. Çünkü biz hizmet ekibiyiz. 2007'de de karşınıza çıkıp, 'Söyledik yaptık, söyledik yaptık. Yeniden oyunuza talip oluyoruz, olduk' diyeceğiz" dedi. 

Bakanı Hilmi Güler, Orhangazi Belediyesi tarafından Bursa-İstanbul yolunda yaptırılan iş merkezinin açılışını da yaptı.
.
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2006 Cumartesi 15:00:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?