5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

3 bin ağaç kesilecek

Bursa Akademik Odalar Birliği, Uludağ'a yapılacak telesiyej ve telesky hattı için 3 bin ağacın kesileceğini açıkladı.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri Odası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Bursa Orman Mühendisleri Odası Başkanı İmdat Demir, Bursa'nın bugün, birbirinin içine girmiş plansız yapılaşması, trafik keşmekeşi ve beton yığınını andıran görünüşüyle halen daha yaşanılır bir kent olmasını eteklerine yaslandığı Uludağ'a borçlu olduğunu belirtti.

Demir, gün geçtikçe çoğalan tesisler sebebiyle Uludağ'ın doğal dengesinin bozulduğunu ifade ederek, "Dünyada sadece Uludağ'da yetişen 31 tür endemik bitki bulunuyor. Bu bitki çeşitliliğinin bugün yapılaşmaya açılan 1 ve 2 gelişim bölgelerinde kaldı.

Bu alanlar topraksız ya da zayıf karakterli sığ topraklı alanlar olduğu için burada kesilen ağaçların yerine yenisi yetişmiyor. Bunun sonucu olarak bitki örtüsü tahrip oluyor" dedi.

Demir, Çevre ve Orman Bakanlığı ve İmar İskan Bakanlığı'nca oteller bölgesinde faaliyet gösteren bir kuruluşa, 1.5 kilometrelik telesiyej hattıyla 1 kilometrelik telesky hattı için toplam 2.5 kilometre uzunluğunda, yaklaşık 25 dekar alanın kullanma izni verildiğine dikkat çekerken, bu inşaatların geçeceği güzergahlarda değişik çaplarda en az 3 bin adet göknar ve kayın ağacının kesileceğini vurguladı.

İşletmelerin müşteri kapmak için yaptıkları rekabetin faturasının Uludağ'ın ödediğinin altını çizen Demir, "Uludağ'ın daha fazla zarar görmemesi için işletmeler artık ortak hareket etmeli. Oteller artık rekabeti bir kenara bırakıp, piste müşteri taşıma işini tek tesisten yapmalı.

Diğer yandan belediyenin oteller bölgesine kadar uzatmak istediği teleferik hattı da Uludağ ormanları için oldukça zararlı. 5 kilometresi milli park içinde bulunmak üzere toplam 8 kilometre olacak hat için en az 20 metre genişliğinde bir güzergah açılması gerekiyor. Bu da 120 dekar ormanlık alanın zarar görmesi demektir. Bizce tabiatı korumak açısından teleferik projesi teknolojik yeniliklerle sınırlandırılmalı" diye konuştu.

Bursa Akademik Odalar Birliği, bu iki çalışma ve benzeri faaliyetlere izin verilmemesi gerektiğini belirterek, bu konuda yetkili kurum ve kuruluşlarla sivil toplum örgütlerini duyarlı olmaya çağırdı.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2005 Perşembe 16:01:17
Güncelleme :22 Eylül 2005 Perşembe 16:06:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?