1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

45. Kent Konseyi Toplantısı

Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 tarafından organize edilen 45. Kent Konseyi'nde, 'Bursa'nın Geleceğinde Tarihi Kültürel Mirasın Önemi' konusu ele alındı. 

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Osmanlı Cihan Devleti'nin başşehri Bursa'daki tarihi ve kültürel varlıkların korunmasının turizmin yaşatılması için en önemli unsur olduğunu söyledi. Bursa'da turizmin gelişmesi için tarihi ve kültürel mirasın ön plana çıkartılmasına ihtiyaç olduğunu ifade eden Gedik, "Dünyada artık turizmde doğal güzelliklerin yanı sıra kültürel miras ve tarihi değerler de ön plana çıkıyor. Kaplıca ve dağın yanında geçmişimize ait özgün eserleri gelen misafirlere iyi sunabilirsek, turizmdeki ilgiyi o kadar attırabiliriz. Bu konuda belediyelerimizin gösterdikleri son derece olumlu gelişmelerin neticelerini birkaç yıl sonra şehrin turizm potansiyelinin artmasında göreceğiz" diye konuştu.
Kent Konseyi'nde slaytlarla çarpıcı bir sunum yapan Yerel Gündem 21 Tarih ve Kültürel Miras Üyesi tarih araştırmacısı Ayşe Yandayan, sahip olunan değerlerin yerel yönetimler ve devlet erkanı olarak farkında olunması gerektiğini söyledi. Bursa'nın fethi için kurulan 680 yıllık Balanbey Kalesi'nin üstüne Milli Eğitim Bakanlığı'nın önce ilkokul ardından lojman yaptığını, daha sonra belediyenin hızla yaptığı restorasyonda kepçe kullanarak kemerleri yıktığını ifade eden Ayşe Yandayan, "Osmangazi'nin oğlu Çobanbey'in türbesinin 5 metre üstüne, tarihi binayı gölgeleyecek şekilde 4 katlı apartman blokları yapıldı. Ruhsatta problem çıkınca bir kat düşürülerek ruhsat verildi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da bu ruhsatları onayladı. Biz Çobanbey'in türbesinin yanında araştırma kazısı başlatınca Türkler'in Bursa'da ilk yerleştikleri Medrese ve külliyenin kalıntılarını bulduk. Buradaki binaların kamulaştırılıp kazı çalışmalarının tamamlanması gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Ayşe Yandayan, yerel yönetimleri göreve davet ederek, "Eşrefiler Caddesi'ndeki eski tohum mektebinin mimari yapısı dünyada kartpostal yapılıp dolaşırken, bizde yıkık bina restore edilip ipekböçekciliği müzesi yapılamıyor. Buna Yıldırım Belediyesi, Kozabirlik, İl Genel Meclisi sahip çıkabilir. Yıldırım İlçesi'nde Karınca Dere üzerindeki tarihi su kemerinin Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi, Somuncu Baba'nın Molla Fenari Mahallesi'nde Ulu Camii'ne ekmek yaptığı 14 yüzyıldan kalma fırın, çilehane ve evinin de Bursa Ekmek Sanayi A.Ş. (BESAŞ) tarafından sahiplenip restore edilmesi gerekir. Bizim kültürel miras ve varlıklarımızdan maalesef birçok yöneticimizin bile haberi yok" dedi.
.
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2006 Perşembe 18:28:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?