1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

5 yılda 101 kişi zehirlenerek öldü

Bursa'da, lodos nedeniyle sobalardan sızan karbonmonoksit gazı, son 5 yılda 101 kişinin zehirlenerek hayatını kaybetmesine, 5 bini aşkın kişinin de hastanelik olmasına sebep oldu.

Sağlık İl Müdürlüğü, ocakların sönmemesi için 2005 yılı içerisinde bin 200 kişiye eğitim verdi.
'Lodosta ocağını değil, sobanı söndür' sloganıyla özel ekip kuran ve şehir genelinde zehirlenmelerin en çok yaşandığı mahallelerde bin 200 kişiye lodos eğitimi veren Bursa İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre, lodoslu havalarda sobadan ve şofbenden sızan karbonmonoksit gazından 1980'den bu yana 400 kişi hayatını kaybetti. Son 5 yılda ise bu rakam 101 olarak kayıtlara geçti.

Bursa İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Serhat Yamalı, lodosun, kestane ve şeftali gibi Bursa ile özdeşleştiğini belirterek, "Nasıl deprem bölgesindeki insanlar deprem korkusuyla yaşamak zorunda ise Bursalılar da lodosla yaşamayı öğrenmeye çalışıyor.

Biz uyarılar yapıyoruz. Ama maalesef bazı vatandaşlarımız lodoslu havalarda soba yakmaktan geri durmuyor. Lodoslu havalarda kesinlikle kömürlü sobalar kullanılmamalı, gerekirse elektrikli ısıtıcılar kullanılmalı. Şehrin dört bir tarafına eğitici broşürler dağıttık" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, kış öncesi bacaların mutlaka temizletilmesi gerektiğini belirterek, "Basit bir çalışma ve çok düşük maliyetle alınacak tedbirler hayatınızı kurtaracak. Doğalgaz bacaları yılda en az bir, normal bacalar ise en az 2 kez temizlenmelidir. Yaşlılar ve çocuklar yalnız başına yanmakta olan sobanın yanına bırakılmamalıdır.

Vatandaşlarımız temizlik konusunu ihmal etmesinler, 10-15 YTL tutan baca temizleme işinden cimrilik yapmasınlar. Sobaların yanına yanıcı ve parlayıcı maddeler konulmamalı, mobilyalar ve çamaşırlar yanan sobadan uzak tutulmalıdır. Rüzgarlı (lodoslu) havalarda sobalar kesinlikle yakılmamalı, rüzgar çıktığında yanan sobanın hemen söndürülmesi gerekir. Sobanın kurulu olduğu odada yatılmamalıdır. Eğer yatmak zorunda kalınırsa yanan soba hemen söndürülmelidir" diye konuştu.

"LODOSLU VE FIRTINALI HAVALARDA SOBANIZI YAKMAYIN"

Özellikle PVC pencerelerde lodosun uğultusunun duyulmaması nedeniyle birçok vatandaşın lodoslu havalarda sobalarını yaktığını anlatan Doğan, "Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmalara göre, zehirlenme vakalarının yüzde 63'ü sobadan kaynaklanıyor.

Yüzde 30'u şofben, yüzde 7'si ise doğalgaz zehirlenmeleri. Çatlak bacalar tamir ettirilmeli ve tıkalı bacalar mutlak suretle açtırılmalı. Lodoslu ve fırtınalı havalarda sobanızı yakmayın. Hangi tip soba olursa olsun soba yanarken uyunmamalıdır. Yatmadan önce söndürülmelidir. Sobalar günlük temizlenmelidir.

Sobamız söndükten ve temizlendikten sonra yeniden kömür doldurarak üstten yakmalıyız. Soba borusuna çamaşır kurutmaya yönelik aksesuarlar takılmamalıdır. Sık sık baca tepmesi oluyorsa, baca deliğinin uygun olup olmadığı kontrol ettirilmelidir. Rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca kapakları taktırılmalıdır" şeklinde konuştu.

Kayıtlara göre, Bursa'da 2001'de 33 kişi hayatını kaybederken, 500 kişi hastanelerde tedavi altına alındı. Yaklaşık 250 kişinin zehirlendiği 2002 yılında 17 kişi öldü, 700 kişi hastanelik oldu. 20 kişinin öldüğü 2003'te 350 kişi hastanelerde tedavi altına alındı. Şiddetli lodos nedeniyle yaklaşık bin kişinin zehirlendiği 2004'te 11 vatandaş hayatını kaybetti. Bin 500 kişinin zehirlendiği 2005 yılında ise 20 kişi hayatını kaybetti.

.
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2006 Pazartesi 12:53:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?