2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Antik Tiyatro'da kazılar yeniden başladı

İznik'teki Antik Roma Tiyatrosu'nda, 50 kişilik bir ekiple yeniden kazı çalışmasına başlandı. 

Milattan sonra 8'nci yüzyılda İslam ordularının kuşatması nedeniyle taşları sökülerek surların güçlendirilmesinde kullanılan İznik Antik Roma Tiyatrosu arkeoloji kazıları, yeniden başladı. Roma İmparatoru Trajanus döneminde Bithynia Eyalet Valisi Plimius tarafından 2'nci yüzyılda yaptırılan ve dünya mimarisinde yerini alan antik tiyatro kazıları, 1980 yılında Doç. Dr. Bedri Yalman başkanlığında başladı.
1996-97 yıllarında ruhsat temini yapılamadığından dolayı ara verilen çalışmalara, 1998 yılında tekrar başlandı. 24 yıldır süregelen tiyatronun ortaya çıkarılması çalışmalarına, bugün çeşitli üniversitelerin antrapolog ve arkeolog bölümlerinden öğrenciler katılıyor.

İznikliler'in de aralarında bulunduğu 50 kişilik kazı ekibinin başkanlığını yapan Doç. Dr. Bedri Yalman, tiyatronun sahne ve orkestra bölümlerindeki çalışmaların bir ay süreceğini belirterek, "Tiyatronun iç kısmında bulunan mimari bölgeler açılacak. 

İznik Kaymakamlığınca teknik ekipmanların temin edilmesi halinde batı ve güney yönündeki taşıyıcı mimari bölümlerinin ortaya çıkarılmasını hedefliyoruz. Döner bant sisteminin sağlanması halinde tiyatroyu ayakta tutan 40 adet beşik tonozlu mekan ile 7 adet trapozeyi dolduran toprak tabakasının boşaltılmasına başlanacak" dedi. 

Yalman, "Tiyatrodan taşınan taşların ardından bir daha kullanılmadığını, çeşitli atıkların döküldüğü ve Roma İmparatoru'nun buraya daha sonra Mezarlık Kilisesi yaptırdığını ve beş ayrı bölgede toplu mezarların olduğunu görmekteyiz. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise çini ve seramik atölyelerinin kurulduğu, yapılan kazı çalışmalarından anlaşılıyor. 

Bugüne kadar toplam 7 adet fırın kalıntısına rastladık. Bu önemli arkeolojik yapı kalıntılarında mini bilgi ve belgelere ulaşmayı hedefliyoruz. Kazılarda ortaya çıkarılan insan iskeletleri de Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü'ne gönderilerek, ölüm nedenleri laboratuar ortamında incelenmektedir. Çalışmaları 35 bin YTL ödenekle gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. 

Marmara Bölgesi'nin en ihtişamlı ve yoğun seyirci imkanına sahip İznik Antik Roma Tiyatrosu, 8. yüzyılda İslam ordularının İznik'i kuşatması sonucunda taş sütunları yerinden sökülerek şehrin müdafaasında kullanılmak üzere 4 bin metre uzunluğundaki surların güçlendirilmesinde kullanıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2006 Salı 15:54:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?