1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Asırlık çınarlar demir payanda ile ayakta duruyor

Bursa'da, tarihi hanların inşaatı sırasında dikilen çınarlar, 5 asır gibi bir süre geçmesine rağmen halen canlılığını koruyor. Ancak zamanla eğilme yapan tarihi çınarların birkaç yüzyıl daha yaşatılması için demir payanda yapılarak ağaçlar ayakta tutuluyor.

Sultan 2. Beyazıt tarafından İstanbul'daki camisine akar olarak yaptırılan Pirinç Han'ın önündeki 5 asırlık çınar, zamanla yan yatarak eğilmeye başladı. Gövdesindeki tonlarca ağırlık, yüzde 10'luk eğimle yıllar sonra ayakta durmasını zorlaştırdı. Belediye Park ve Bahçeler ekipleri tarafından tarihi çınarların tescillenerek elden geçirilmesi sırasında bu tarihi çınarın durumu da değerlendirildi.

Gövdesindeki çürümeler özel bir ilaçla kapatılan tarihi ağacın daha fazla eğilerek kısa sürede yıkılmasını önlemek için, çınarın arka tarafına iki demir ayakla bir payanda yapıldı. Ağacın çıkıntı tarafına denk gelecek şekilde yapılan payandayla ağacın daha fazla yatması engellenerek birkaç yüz yıl daha yaşamasına imkan sağlanacak.

Esnaf yapılan uygulamadan memnun olurken, 5 asırdır etrafına serinlik ve yeşillik veren tarihi çınar ağacının her yıl gübrelenip iyi bakımla daha en az bir yüz yıl daha ayakta kalabileceği ifade ediliyor.

.
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2006 Pazartesi 11:22:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?