1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Avukatlardan, Sarıkaya'nın görevden alınmasına tepki

Bursa Barosu'na bağlı bir grup avukat, 'Şemdinli İddianamesi' ile gündeme gelen Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın görevden alınıp meslekten men edilmesine tepki gösterdi.

Bursa Adliye Sarayı önünde toplanan yaklaşık 50 avukat adına açıklama yapan Avukat Şakir Çalışkan, "Şemdinli olaylarının ardından siyaset ve hukuk adamlarının verdiği tepkiler bizi umutlandırmıştı. Hepimiz artık bu ülkede hiçbir şeyin karanlıkta kalmayacağına inanmıştık. Van Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı iddianamenin kabul edilip dava açılması bu umutlarımızı pekiştirmişti" dedi.

Adalet Bakanlığı'nın görevlendirdiği müfettişlerin hazırladığı raporların, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na ulaşmasından sonra, Savcı Ferhat Sarıkaya'nın görevden uzaklaştırılmasıyla yeşeren ümitlerin kurutulduğunu söyleyen Çalışkan, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararları kesin olup yargı denetimine tabi değildir. Savcının iddianame hazırlaması, hakimin bir davaya bakması ya da avukatın savunma yapması kadar tabiidir. Sırf görevini yaptığı için bir savcının meslekten ihraç edilmesi, hukuk devleti adına bizleri kaygılandırmaktadır. Bu, yargıya açık bir müdahaledir. Yargıçların zirvesinde bulunup, onlar hakkında karar verirken, bu kurulun hiçbir etki altında kalmadan, sadece hukuku gözeterek karar vermesi gerekir. Yargıyı siyasi etkilerden arındırmak adına Adalet Bakanı ve müsteşarının Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda yer almaması gerektiğini savunan hukuk çevrelerinin, siyaset dışı güçlerin etkisiyle alındığı izlenimini veren bu karar karşısında sesiz ve tepkisiz kalmamaları gerektiğine inanıyoruz. Alınan bu karar, hukuk devleti ve yargının bağımsızlığı adına kabul edilemez olup, mutlaka düzeltilmesi gerekir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 14:55:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?