2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Bir kadına böbrek nakli

İstanbul'un Beşiktaş İlçesi'nde öğrenim gördüğü okulda, arkadaşı tarafından bıçaklandıktan sonra kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Fatih Can'ın ailesince bağışlanan organlarından bir böbrek Bursa'da 57 yaşındaki PTT emeklisi bir kadın memura hayat ışığı oldu.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne getirilen böbrek, yapılan tetkiklerin ardından, belirlenen 10 hasta arasından seçilen Kamuran Ertoksöz ismindeki PTT emeklisi kadına nakledildi. Böbreğin İstanbul'daki Memorial Hastanesi'nden ambulansla Bursa'ya getirilmesinin ardından hastaneye çağırılıp hemodiyaliz ünitesinde umutla beklemeye başlayan 10 hastanın arasından sırayla yapılan doku ve kan testlerinin ardından en uygun 2 hasta tespit edildi. Böbreğin seçilen 2 kadın arasından 57 yaşındaki PTT emeklisi Kamuran Ertoksöz'e nakledilmesine karar verilirken 50 yaşındaki diğer hasta kadın Müzeyyen Özer'e sigaradan dolayı astım problemi olduğu gerekçesiyle böbreğin nakledilemeyeceği açıklandı.

Emekli PTT memuru olan Ertoksöz, ameliyat öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, 1 yıldan beri böbrek beklediğini anlatarak, ''Hastalığım ilk çıktığı zamanlar, İzmir'de bana uyan böbrek bulunmuştu ama yakınım olmadığı için gidememiştim. Bursa'da böbrek için ilk defa başvurdum ve bana çıktı. Şu anda ne hissedeceğimi bilemiyorum. Hayatını kaybeden genç için çok üzgünüm ama herşeye rağmen makinasız bir hayatı düşünmek çok güzel" diye konuştu.

Öte yandan sigara içtigi için astım problemi gerekçesiyle böbrek nakil işlemi gerçekleştirilemeyen Müzeyyen Özer ise "Sigara ergeç insan hayatına mal oluyor, kimse sigara içmesin" dedi.

Uludağ Üniversitesi Transplantasyon Koordinatörü Dr Salih Gülten 10 hastadan 8 'inin (krosmeç) bağışıklık problemi neticesinde geri gönderildiğini ifade ederek en uygun hasta uzman ekiplerce tespit edildikten sonra böbreğin nakil işlemlerine başlandı" diye konuştu. Organ nakli açısından sigara içen hastaların içmeyenlere göre çok sayıda handikapı bulunduğunu da belirten Gülten, böbrek hastalarının sigarayı kesinlikle hayatlarından çıkarmaları gerektiğini söyledi.

.
Yayın Tarihi : 27 Mart 2006 Pazartesi 11:26:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?