2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Bizans'tan kalma surlara bakım çalışması

Osmangazi Belediyesi, Bizans'tan kalma 7 asırlık surların üzerindeki bitki örtülerinin temizlenerek, güçlendirilmesi çalışmalarını sürdürüyor. 

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Sultan Abdülmecit Han zamanında yenilenen ancak 50 yıl önce yıkılan Hisar Kapı'yı (Saltanat Kapısı) orijinaline uygun olarak yeniden inşa ettiklerini belirterek, "Tophane Ortapazar Caddesi başlangıcındaki tarihi kapımız orijinaline sadık kalınarak yapıldı. Pınarbaşı'ndaki Fetih Kapısı surları da orijinal malzemeler kullanılarak yapıldı. Yerkapı için kamulaştırmaların büyük bir kısmını tamamladık. Tahtakale tarafından giriş olan Yerkapı'ya da bir kapı inşa edeceğiz. Pınarbaşı Mezarlığı'nın karşısındaki kısımlarda yürüyüş yolları ve rekreasyon alanlarıyla birlikte Bursa surlarının bütün halinde görülebileceği şekilde düzenleme yapıyoruz.

Hisar Kapı'nın devamında burç üstü tabir edilen bölgede de ekiplerimiz uzun yıllar neticesinde oluşmuş yamaç topraklarını ve bitki örtüsünü temizlemeye başladı. Bu bölgede orijinal surları ve kale parçalarını aslını değiştirmeden güçlendireceğiz. Çakırhamam ve Balibey Hanı bölgesinden bakıldığında toprak ve bitki örtüsüyle kaplanmış bir Bursa Kalesi değil, orijinal şekliyle bir kale görülecek" diye konuştu. 

Sur açma ve sağlamlaştırma çalışmaları, Kale Boyu ve Cilimboz girişinde de yer yer kamulaştırmalarla sürdürülecek.
.
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2006 Pazartesi 14:47:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?