2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Bursa İstanbul arası 75 dakika

Mudanya'da bağlı Güzelyalı Beldesi'nde, Bursa ile İstanbul arasını 75 dakikaya düşürecek olan hızlı feribot iskelesinin temeli törenle atıldı.

İki hızlı feribotun karşılıklı çalışacağı Güzelyalı-Yenikapı iskelesinin temeli, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından atıldı. Bakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, İstanbul ile Bursa'yı birbirine yaklaştıracak olan deniz oto yolunun temelini attıklarını belirterek, "Denizlerimiz, Cenab-ı Allah'ın bize bahşettiği en büyük doğal asfalttır. Ancak ne yazık ki bu nimetten yıllarca yeterince faydalanamadık. Bu sektörde olan biri olarak, yıllarca bu sorunları, feryat ederek çeşitli dönemlerde hep dile getirdik, ancak sesimizi duyuramadık. Hükümete gelince, denizciliğimizin gelişmesinin önünde en büyük engel olan yakıttaki ağır vergi yükünü kaldırdık. Denizlerde kullanılan yakıtı yüzde 65 oranında ucuzlattık. Deniz taşımacılığının gelişmesindeki en önemli engeli kaldırdık" dedi.

Yakıtta yaptıkları indirimin yanında, liman ücretlerini de düşürdüklerini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi: "Liman ücretlerinde de yüzde 75 indirim yaptık. Bu indirimlerle 2 yılda deniz taşımacılığında yüzde 50 oranında artış sağladık. Balıkçılarımız artık daha fazla avlanma yapıyor, daha uzaklarda avlanabiliyor. Bırakın Marmara, Karadeniz ve Ege'yi, bugün balıkçılarımız artık Cezayir, Tunus'a giderek orada avlanabiliyorlar. Deniz turizminde de yapılan teşvikler sonucu çok önemli gelişmeler oldu. Daha önce Türkiye'nin limanlarının adını bile bilmeyen dünya turist gemileri, eskiden sadece 2 limanımıza gelirken bugün 11 limana düzenli sefer yapmaya başladı. Denizlerimizin bize verdiği nimetlerden yararlanmak için çok şey yapmaya gerek yoktu, önemli olan bu varlıktan haberdar olmaktı. Bundan haberdar olmakla Türkiye artık denizcilikte altın dönemini yaşar oldu. Bu AK Parti ve onun çalışan kadrolarıyla oldu. Sizin desteğiniz devam ettiği müddetçe bu hükümet ülkenin birikmiş meselelerini çözmeye devam edecektir."

Yıldırım, bir yıl sonra Güzelyalı-Yenikapı arasında sefere başlayacak olan feribotlarla Bursa ile İstanbul'u adeta denizden bir köprü kurarak birleştirmiş olacaklarını dile getirdi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin de, öncelikle Bursa'nın yıllardır çözülemeyen ve kangren haline gelen ulaşım meselesine el attıklarını belirterek, şehrin tıkanan damarlarını açmak için birçok bat-çık ve köprülü kavşak yaptıklarını, Bursaray'ın B etabına başladıklarını, üniversiteye kadar olan C etabına da yakında başlanacağını söyledi. Şahin, "Bugün Bursa için çok anlamlı bir gün. Denize kıyıları olmasına rağmen bu özelliğinden gerektiği gibi istifade edemeyen bir şehir Bursa. Bu temelle, bu konuda ilk adımı atmış oluyoruz. İskele inşaatı yıl sonuna kadar tamamlanacak. Hızlı feribot devreye girdiğinde, teleferik oteller bölgesine uzatıldığında, İstanbul'dan Uludağ'a 2.5 saatte ulaşmak mümkün olacak. Bu da, şehrimizin ve Uludağ'ın mevcut turizm potansiyelini çok daha iyi kullanmasına katkı sağlayacak. Eserler vermek için karıncalar gibi çalışmak gerekir. Biz bu anlayışla çalışıyoruz. İstanbul ile Bursa arasında mekik dokuyan iş adamlarımıza da zamanlarını en ekonomik kullanabilmeleri açısından ciddi bir katkı sağlayacağız. Bursa, ulaşım seyri, planlama, kültür, sanat, sosyal belediyecilik, kentsel dönüşüm, tarihi ve kültürel mirasın korunması projelerimizle birlikte hızla kabuk değiştiriyor. İnanıyorum ki 3 yıl sonra Bursa, hemşehrilerimizin yaşamaktan mutluluk duyacağı bir kent olacak" diye konuştu.
AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı da, hükümetin desteğiyle Bursa'nın her alanda büyük hizmet aldığına dikkat çekti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, insanoğlunun yer yüzünde yaşama alanları seçerken su yollarını ve su çevrelerini mekan edindiğini, ancak Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen, bundan yeterince istifade edemediğini ifade etti. Topbaş, hükümetin desteğiyle deniz ulaşımında büyük mesafeler kat ettiklerini, en büyük mesele olarak ulaşımı ele aldıklarını anlattı. 2 büyük feribot, 5 deniz otobüsü aldıklarını, bunlardan bir tanesinin 2007 başlarında, diğerinin 2007 sonlarında teslim edileceğini bildiren Topbaş, "Marmara'nın rotası değişiyor, karayolu taşımacılığından sonra artık deniz ulaşımı da aktif hale geliyor. Deniz ulaşımı yüzde 35 nispetinde artış gösterdi. İDO filosunu artırmak için hamle başlattık" dedi.

8 milyon 500 bin YTL'lik harcamayla 53 dönüm alan üzerine kurulacak feribot iskelesinde, 370 metre rıhtım, 10 metre genişliğinde ve 90 metre uzunluğunda iskele bulunacak. Bin 380 metrekarelik terminal binası, 200 araçlık oto park, 400 yolcu kapasiteli terminal binasının da yer alacağı proje, yıl sonuna kadar bitirilecek. İskele bittiğinde, İDO'nun iki arabalı hızlı feribotu, Güzelyalı ile Yenikapı arasında sefer yapacak. İstanbul-Bursa arası 75 dakikaya düşecek.

.
Yayın Tarihi : 19 Mart 2006 Pazar 18:37:07
Güncelleme :19 Mart 2006 Pazar 19:25:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
akansel IP: 81.213.169.xxx Tarih : 21.03.2006 00:25:34
Gemlik-Bursa merkez arası direk belediye otobüsleri koyduğunuz için teşekkürler sn.Hikmet ŞAHİN. Çalışamalarınız çok güzel ve başarılı.