1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Bursa'da koperatifçiler zirvesi

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı, 400 bin kooperatif ile 2 milyon 500 bin üyesi bulunan birliğin kooperatif başkanları ile Bursa'da biraraya geldi.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Marmara Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya çok sayıda kooperatifin başkanı katıldı. Son yıllarda Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ortaklarının kullandıkları yüzde 50'lik faizin yüzde 10'a düşürülmesinin haricinde kooperatifçilerin önünün kapatılmaya çalışıldığını söyleyen Niksarlı, "Kooperatiflerin gelirlerinin yüzde birlik kısmına devlet el koymaktadır. Ancak bu kesintinin hukuki dayanağı yoktur. Konu Danıştay tarafından anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüştür" dedi. Şirketlere kooperatif kurma yetkisi verilmesini tenkit eden Niksarlı, devletin mevduat faizlerinden yüzde 15'lik kesinti yapmasına tepki gösterdi.

Cari giderlerinin bir çok kısmını mevduat gelirleri ile karşıladıklarını söyleyen Niksarlı, bu kesintilerin bundan böyle kooperatif üyelerine maliyet olarak yansıtılacağını söyledi. Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Kurumlar Vergisi Kanun Tasarısı'nın muafiyetler maddesinde, tüketim kooperatifleri ile taşıyıcı kooperatiflerinin kapsam dışı tutulduğunu söyleyen Niksarlı, "Kooperatifler üst birlik ortağı olsa da olmasa da muafiyetten yararlanabilecek. Bu yüzden kurumlar vergisi mükellef sayısı vergiyi arttırıcı bir unsur değildir. Tam tersi üst birliğin kontrolünden kaçıp vergilerde belgesiz işlem yaparak,az ödeme yoluna gideceklerdir" diye konuştu.

Kooperatiflerde üst birliğe ortak olma şartının kaldırılması ile verginin tabana yayılarak arttırılamayacağı savunan Niksarlı, "Kooperatiflerin dikey örgütlenmesini zayıflatarak, kooperatifçiliğin gelişmesine önemli bir engel oluşturulmaktadır. Ekonomik ve sosyal konsey ile vergi konseyinde kooperatifler temsil edilmiyor. Devlet özellikle zirai alandaki tek amaçlı kooperatif örgütlerini teşvik ediyor. Bu durum ülkemizde kooperatif türleri çoğaldığı için örgütlenme zorluğu yaşıyor. Güçlü kooperatif yapılarının doğmasını zorluyor. Hiçbir ihtiyaç yokken üretici birlikleri kurulmasına ilişkin yasa çıkartıldı. Kurulan üretici birlikleri kargaşaya sebep olup, üretici birlikleri ile kooperatifçileri mahkemelik ediyor. Neredeyse köylerde muhtarlık seçimlerini kaybeden herkes kooperatif kuruyor. Çok yazık" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2006 Salı 14:33:18
Güncelleme :18 Nisan 2006 Salı 14:38:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?